Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szabálytalanságok öt nemzetiségi önkormányzatnál
Az ÁSZ a bolgároknál, a lengyeleknél, a németeknél, a románoknál, valamint a ruszinoknál talált problémákat

Szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a bolgár, a lengyel, a német, a román és a ruszin országos nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásában. Az ÁSZ az MTI-hez 2015. szeptember 24-én eljuttatott közleményében azt írta, azonos szempontok szerint, önálló témaként első alkalommal értékelte mind a tizenhárom országos nemzetiségi önkormányzat tevékenységét. 


A 2010 és 2014 első fél éve közötti gazdálkodásról szóló jelentéseket az utóbbi hetekben több ütemben hozták nyilvánosságra.

Az ellenőrzések során megállapították, hogy a Bolgár Országos Önkormányzatnál a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése összességében nem volt megfelelő, emellett a pénzügyi és vagyongazdálkodás területén is számos szabálytalanságot tártak fel. A költségvetési tervezési folyamat során a jogszabályi előírásokat is csak részben tartották be az ellenőrzött időszakban.

Az Országos Lengyel Önkormányzatnál sem volt a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése összességében szabályszerű, emellett a pénzügyi és vagyongazdálkodás sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak – közölte az ÁSZ, hozzátéve: az ellenőrzött időszakban nem volt vagyonkezelési szabályzat, az önkormányzat nem döntött törzsvagyona köréről és nem határozta meg vagyonleltárát, továbbá nem vezetett elkülönített nyilvántartást a központi költségvetésből kapott működési támogatásokról, illetve azok felhasználásáról.

A számvevőszék megállapította, hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatánál a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése csak részben volt szabályszerű, a pénzügyi és vagyongazdálkodás is részben felelt meg az előírásoknak.

A Magyarországi Románok Országos Önkormányzatáról azt írták: a pénzügyi és vagyongazdálkodás részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak, a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése összességében nem volt szabályszerű. Az önkormányzat az ellenőrzött időszakban az időközi költségvetési jelentéseit nem küldte meg az államkincstárnak, vagyonhasznosítási tevékenysége pedig nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Az Országos Ruszin Önkormányzatról szintén azt állapították meg, hogy pénzügyi és vagyongazdálkodása csak részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak, a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése pedig összességében nem volt szabályszerű. Az államháztartás rendszeréből jogszabály, illetve megállapodás alapján kapott támogatások felhasználása és elszámolása során alapvetően betartották a jogszabályi és a szerződéses előírásokat, de a támogatásokról és azok felhasználásáról nem vezettek nyilvántartást. Az önkormányzat által, feladatai ellátása érdekében folyósított támogatások elbírálása, felhasználása és elszámoltatása összességében nem felelt meg a jogszabályi és a szerződéses követelményeknek - áll a jelentésben. 

Az ÁSZ a bolgár, a lengyel, a román és a ruszin országos nemzetiségi önkormányzat esetében az elnöknek és a hivatalvezetőnek, a német országos nemzetiségi önkormányzat esetében pedig a hivatalvezetőnek tett javaslatokat. A címzetteknek a törvényi előírás szerint 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük, amelyek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzések keretében értékelheti – zárul a közlemény.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu