Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Északkeleten építhetik az új börtönök többségét?
A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint még nem született döntés az építendő büntetés-végrehajtási intézetek helyéről

Bár a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint még nem született döntés arról, hogy 2019-ig hol épülhetnek új börtönök, több induló tudni véli, hogy megvannak a nyertes pályázók. Dombóvár polgármestere úgy értesült, hogy az ország északkeleti részében épülhet a legtöbb bv-intézet. A Magyar Idők által megkeresett polgármesterek elmondták: azért szeretnék, ha börtön létesülne náluk, mert jótékony hatással lenne a foglalkoztatásra, és javítana a közbiztonság helyzetén is.


Negyven önkormányzat nyújtott be pályázatot, hogy településükön létesüljön új büntetés-végrehajtási intézet. Hivatalosan nem közölték, hogy kik az indulók, de a Magyar Idők értesülései szerint többek között Marcali, Sellye, Pécs, Bátaszék, Komló, Dombóvár és Ózd is adott be pályázatot. Utóbbi település jobbikos polgármestere, Janiczak Dávid elmondta: nekik minden egyes munkahely nagyon sokat számít. „A pályázat előtt megkérdeztük a lakosság véleményét. A szórólapos válaszadók több mint 80 százaléka, míg az internetes szavazáson a 74 százalék támogatta a börtön pályázat ötletét” – jegyezte meg Janiczak Dávid, aki ezek után a tiszalöki és a sátoraljaújhelyi büntetés-végrehajtási intézetben is látogatást tett. A tapasztalatokról tájékoztatta a lakosságot, majd szakértők bevonásával vitaműsort szerveztek, ahol a további kérdéseket tisztázták. Ezután beadták a pályázatot.

„Számítások szerint egy börtön 250 embernek ad majd munkát, ráadásul a dolgozók egy részének felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie, így sok diplomás is munkahelyhez juthat. Felmehetnek az ingatlanárak, és javulhat a közbiztonság is. A tiszalöki példa is ezt támasztja alá, egy szinte várfalakkal körbevett börtön ugyanis komoly elrettentő hatással bír. Az állomány tagjai ráadásul a városban is feltűnnek, ami tovább javíthat a közbiztonság helyzetén” – mutatott rá Janiczak Dávid. Ózd első embere úgy tudja, már megvan a döntés arról, hogy mely települések pályázata nyert. Arról azonban nem kívánt nyilatkozni, hogy Ózd a győztesek között van-e. Mosolyogva mondta, hogy várják a hivatalos értesítést. „Addig nem bízom semmiben, amíg arról papírt nem kapok” – fűzte hozzá.

Szintén adott be pályázatot börtön létesítésére a Tolna megyei Dombóvár. Szabó Loránd, a település polgármestere a Magyar Idők kérdésére közölte, ők is két ok miatt vesznek részt a programon. „Az elsődleges szempont természetesen a munkahelyteremtés. Emellett egy börtönt több vállalkozó is kiszolgál, ilyen például egy pékség” – hangsúlyozta Szabó Loránd. Dombóvár polgármestere is kitért arra, hogy a börtön nyitása nemcsak a foglalkoztatásra van jótékony hatással, hanem a közbiztonságra is. Ő is arra hivatkozott, hogy azokon a településeken, ahol börtön van, a bűnözés is visszaszorul. Az ingatlan a város szélén van, a lakott területektől távol esik, de tömegközlekedéssel és infrastruktúrával jól ellátott. Dombóvár ráadásul vasúti csomópont, ami előnyt jelenthetett volna a pályázatnál – jelezte Szabó Loránd. A politikus azért fogalmazott így, mert ő is úgy tudja, megvan a döntés a pályázatokról, de Dombóvár nincs a győztesek között. „Mi úgy hallottuk, hogy a börtönök alapvetően Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében épülhetnek meg, elsősorban a közbiztonság javítása érdekében, a kilencedik befutó pedig Bátaszék vagy Komló lehet.”

Komló polgármestere viszont állította lapunknak: nem született még döntés a pályázatokról. „A pénzügyi rész még nem tisztázott, ezért csak később, az év végén lehet meg a döntés. Nagyon szeretnénk, ha az egyik börtön nálunk nyílna meg, ami nagy lökést adna a városnak” – fejtette ki Polics József. Van megfelelő területünk, infrastruktúránk, és szolgálati lakásoknak alkalmas ingatlanjaink. Emellett a bent levők több mint a felének biztosítani tudnánk a foglalkoztatását a kerítésen belül – mutatott rá.

A Belügyminisztérium arról tájékoztatta a Magyar Időket, hogy a pályázatok – összesen negyven – március 31-ig beérkeztek. „A benyújtott anyagokat áttekintettük, döntés később várható” – tették hozzá. Kontrát Károly, a tárca parlamenti államtitkára közben szeptember 7-én arról nyilatkozott, hogy az elmúlt öt évben 50 százalékkal nőtt a büntetés-végrehajtási intézetekben fogva tartottak száma, ami különösen nagy terhet jelent a szervezet személyi állományának.

Forrás: Magyar Idők

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu