Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Másodszorra rendezik meg a Magyar Értékek Napját
A rendezvény szeptember 12-én egész napos programokkal várja az érdeklődőket a Szent István Bazilika előtti téren

Immár minden megyében van megyei, és 600 településen helyi értéktár – mondta Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Értékek Napjának sajtótájékoztatóján, Budapesten a Szent István téri Bazilika előtt. A szeptember 12-én már második alkalommal megrendezésre kerülő eseményen Magyarország 19 megyéje és a határon túli magyarság szervezetei mutatják be a nemzeti kultúra kincseit, hagyományait és emblematikus értékeit.


Lezsák Sándor a Nemzeti Művelődési Intézet, illetve a Nagyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége rendezésében megvalósuló esemény budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a jó törvény szervezi az életet, jó folyamatokat indít el és a 2012. április 2-án elfogadott hungarikum-törvény elkezdte építeni ezt a területet a minőség irányába.

Hozzátette: „Ember nélkül nem lehetséges, intézmény nélkül semmi nem tartós, a mi felelősségünk pedig megtalálni azokat az embereket, akik a kedvező folyamatokat megerősítik.” Felidézte, immár mindegy megyében található megyei és 600 településen van helyi értéktár, ugyanakkor készülnek a Kárpát-medencei, a nyugat-európai és a tengerentúli értéktárak is.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerint a hungarikum-törvény célja, hogy a Kárpát-medencei struktúrában a helyi közösségek – a saját identitásukat megerősítve – feltárják saját értékeiket, betagozódjanak az értéktárakba, majd pedig a hungarikumok országos rendszerébe.

„Hiszünk és bízunk abban, hogy a falusi, kistelepülési, értéket létrehozó kulturális és családi, tágabb értelemben pedig a nemzeti közösség együttműködési erejében van a jövő” – tette hozzá. Hoppál Péter leszögezte, ezt a programot szolgálja a kulturális alapellátás gondolata, ahol az értékek feltárása, dokumentálása fontos ügy, mint ahogy az is, hogy ezekhez az értékekhez ne csak egy szűk réteg, a kiváltságosok jussanak hozzá.

A kulturális alapellátás esélyteremtő program: „Adjuk meg az esélyét, hogy a minőségi kultúra mindenkinek járjon. Az intézményektől azt várom, hogy akinek több milliárd forintot ad az állam, nyissa ki kapuit és ezer-ezer olyan új látogatót hozzon, akiknek idáig az adott kulturális műfajjal nem volt esélyük találkozni. A minőségi kulturális találkozások lehetőséget teremtenek arra, hogy az emberek életminősége is javuljon” – fejtette ki beszédében.

Pesti Imre országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke úgy véli, a 2012-es törvény felpezsdítette a mindennapi életet. A szövetség feladata, hogy segítse, generálja a kisebb közösségeket, településeket, hogy keressék meg értékeiket, majd pedig menedzselje, hogy hungarikumokká váljanak.

A nap folyamán nem csak tárgyakkal, szellemi alkotásokkal, hanem a kézműves sátrakban az alkotó emberekkel is találkozhatnak az érdeklődő – mondta Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója.

A Magyar Értékek Napja szeptember 12-én egész napos programokkal, 10-18 óráig várja az érdeklődőket a Szent István Bazilika előtti téren, ahol a rendezvény keretében 12 órakor sor kerül a megyék jellegzetes terményeinek, termékeinek ökumenikus megáldására is. Az eseményt Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc -díjas magyar népdalénekes és a Hunyadi Véndiák Kórus közös hangversenye zárja.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu