Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szigorúbbá válik a házi segítségnyújtás rendszere
Két tevékenységi kört hoznak létre – Megemelik a bejegyzés nélkül működők büntetésének mértékét

Jövő év januárjától két tevékenységi kört hoznak létre a házi segítségnyújtás szolgáltatáson belül. Az egyik a szociális segítés, amelyhez az alacsony szükséglet kielégítését szolgáló, szakképzettség nélkül is ellátható tevékenységek tartoznak. A másik a személyi gondozás, amelyben „intenzív” szükségletet kielégítő gondozási tevékenységek és az ápolói kompetenciának megfelelő ápolási feladatok végezhetőek a megfelelő szociális vagy egészségügyi szakképesítés birtokában – írja a Magyar Idők.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyik, a Magyar Idők által megismert háttéranyaga szerint a jövőben a személyi gondozás mellett a szociális gondozó a szociális segítés körébe tartozó tevékenységeket is elvégezheti. Ugyanakkor a személyi gondozás és a szociális segítés együttesen legfeljebb napi négy órát vehet igénybe.

A gondozási szükséglet vizsgálatával összefüggésben januártól az az intézményvezető, aki nem a valóságnak megfelelően állapította meg, hogy az ellátottnak szociális segítésre vagy személyi gondozásra van-e szüksége, vagy nem megfelelően állapította meg a gondozási szükséglet mértékét, kétszázezer forintos bírságra számíthat. Ezt abban az esetben is alkalmazni kell, ha a gondozási szükséglet vizsgálata január 1-je előtt történt.

A változások miatt az intézményvezetőknek a jövő évi állami támogatás igényléséig, de legkésőbb ez év végéig felül kell vizsgálniuk a házi segítségnyújtásban részesülők szükségletét, és az új kategóriák szerint meg kell határozni, hogy szociális segítésre vagy személyi gondozásra van szükségük. Új feladatként januártól meg kell vizsgálni a család szociális helyzetét, 2017. január 1-jétől pedig a nagy létszámú intézményeknek a támogatott lakhatást igénybe vevők utánkövetését is el kell majd látniuk.

A támogató szolgáltatás és a közösségi alapellátások esetében a finanszírozás kiszámíthatósága érdekében a pályázati rendszer januártól megszűnik, és a fenntartók a költségvetési törvény által meghatározott feltételek szerint kapnak támogatást. Az utcai szociális munka, a szenvedélybetegeknek nyújtott alacsonyküszöbű ellátás, a krízisközpont és a Biztos Kezdet Gyerekház továbbra is finanszírozási szerződés alapján kapnak támogatást, azzal a változással, hogy a fajlagos támogatási összeget a költségvetési törvény állapítja meg. Azon szolgáltatásoknál, ahol a hároméves finanszírozási időszak az idei évben ér véget, nem lesz pályáztatás, ehelyett a finanszírozási szerződéseket hosszabbítják meg.

A dokumentumból kiderül: lesz feketelista is, ami annyit tesz, hogy a szociális ágazati portálon közzétett adatok révén a nyilvánosság számára is megismerhetőek lesznek azok a fenntartók, amelyek jogsértést követtek el, valamint azok, akik a szolgáltatói nyilvántartásba való bejegyzés nélkül nyújtanak jogsértő módon szolgáltatást.

Mivel a tapasztalatok szerint a bejegyzés nélkül működők száma nem csökkent az utóbbi években, emelték az eddigi bírság összegét, ami nagyobb visszatartó erőt jelenthet. Vagyis a szociális szolgáltatásoknál az eddigi 500 ezer forintos bírságot egymillió forintra emelték, míg gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások esetében ez az összeg 250 ezer forint.

Forrás: Magyar Idők

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu