Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Válsághelyzet kihirdetését fontolgatja a kormány
A Belügyminisztérium javaslatáról szeptember 15-én dönt a kabinet

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésére tett javaslatot a Belügyminisztérium a kormánynak, a kabinet a szeptember 15-i ülésén dönt erről – mondta Lázár János 2015. szeptember 10-i sajtótájékoztatóján. Arról is beszámolt, hogy szeptember 15-ig el kell készülnie a határzárnak Röszkénél, a vasúti sínen is, illetve hogy jelzések érkeznek arról, hogy erősödik a térségben a szervezett bűnözői körök tevékenysége, és a terrorveszély lehetősége is nő Magyarországon.


Mit tehetnek a hatóságok válsághelyzet idején?

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány rendelheti el legfeljebb fél évre, ám utána meghosszabbíthatják. Ennek lehetőségét a 2007-es menedékjogról szóló törvény szeptemberi módosításával vezette be a parlament.

A válsághelyzet idején kártalanítás ellenében ideiglenesen igénybe vehetők állami vagy önkormányzati épületek, ingóságok. A lefoglalást az adott ingatlant bármilyen jogcímen használó harmadik személyek tűrni kötelesek.

A migránsok elhelyezésére, fogva tartására szolgáló létesítmények építésével és üzemeltetésével összefüggő hatósági eljárásokat – az építésügyi eljárás, és kártalanítási eljárás kivételével – nem kell lefolytatni. Válsághelyzet elrendelésekor az egészségügyi hatóságok haladéktalanul megvizsgálják, hogy szükségesek-e járványügyi intézkedések, a menedékkérelmek, illetve a migránsok regisztrálásában, a kapcsolódó feladatok ellátásában pedig a rendőrség és a honvédség is közreműködhet.

Fegyverhasználati jogot kaphatnának a katonák

A parlament előtt fekszik egy másik, szintén a tömeges bevándorlás kezelését célzó beterjesztés. A javaslat tartalmazza többek között, hogy a rendőrség határrendészeti, bűnüldözési és bűnmegelőzési célból a nemzetbiztonsági szolgálatokkal együttműködve külföldön felderítő tevékenységet végezhet. Továbbá a rendőrséget tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben a járványügyi intézkedések biztosítása céljából is számos jogosítvány illetné meg.

A törvényjavaslat fegyverhasználati jogot adna a katonáknak az államhatár rendjét közvetlenül veszélyeztető konfliktushelyzet, a határ elleni erőszakos cselekmények, illetve a tömeges méretű migráció kezeléséhez szükséges intézkedések kapcsán.

A javaslat szerint a honvédség nem vonhatja el a rendőrség feladat- és hatáskörét, kizárólag a válsághelyzetet kihirdető kormányrendeletben meghatározott területen segítheti a rendőrt feladatainak ellátásában.

A katona a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet során jogosult lenne gépjárművet a közúton megállítani, helyszínt biztosítani, területzárást végrehajtani, kényszerítő eszközt alkalmazni, illetve személyi szabadságot korlátozó és nem korlátozó intézkedéseket tenni. A katona bárkivel szemben testi sérülés okozására alkalmas kényszerítő eszközt is használhatna, Ez azonban – másképpen el nem hárítható személy elleni életet vagy testi épséget súlyosan veszélyeztető támadás kivételével – nem irányulhat az emberi élet kioltására.

A rendőrségre és honvédségre vonatkozó kétharmados törvényjavaslatot a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának kormánypárti többsége és a Jobbik támogatta a testület szerdai ülésén. A szocialista és Demokratikus Kolícióhoz (DK) tartozó független képviselők nemmel szavaztak. A törvény a javaslat szerint szeptember 15-én lép életbe.

Forrás: MTI/Hirado.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu