Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nehezedik az önkormányzati közműcégek helyzete
Schmidt Jenő szerint az áram- és a földgázellátáson kívül minden közszolgáltatást vissza kellene adni az önkormányzatok kezébe

Egyre tarthatatlanabb gazdasági helyzetbe kerülnek az önkormányzati közműcégek – állítják szakértők. A kormány nem egyeztet a helyhatóságokkal az ilyen társaságokkal kapcsolatos terveiről. Így a polgármesteri hivatalok nem tudják, mi lesz a rezsicsökkentések miatt a csőd felé sodródó vállalkozásaik sorsa – írja a Magyar Nemzet.


Az önkormányzati közműcégek – az ivóvíz-, a szennyvíz- és a távhőszolgáltatók, illetve a hulladékszállító társaságok – zöme mostanra súlyos gazdasági helyzetbe jutott a rezsicsökkentések miatt. A kormányzat pedig csak különböző koncepciókat gyárt ahelyett, hogy megoldaná a csőd felé tartó közszolgáltató cégek gondjait – nyilatkozta lapunknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke.

Schmidt Jenő elmondta, hogy a kormány nem vonja be sem a döntés-előkészítésbe, sem a határozathozatalba a polgármesteri hivatalokat. Így a helyhatóságok nem tudják, mi lesz a közszolgáltató vállalkozások sorsa, csak azt látják, hogy a helyzetük egyre reménytelenebb.

Egy kis könnyítés már sokat jelentene

Az elnök szerint több szolgáltatási területen már az is segítene talpon maradni a vállalatoknak, ha a kormányzat mérsékelné a rájuk kirótt terheket. Például a szemétszállítási ágazat helyzetén nagymértékben javítana, ha az állam csökkentené a tonnánként hatezer forintos hulladéklerakási járulékot, s emellett mentesítené az útdíjfizetés alól a szemétszállító járműveket.

Az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatók óriási kintlévőségeket görgetnek maguk előtt. A távhőszolgáltatóknak pedig a kormányzati árstop miatt évente hozzávetőleg 60 milliárd forint támogatásra van szükségük ahhoz, hogy működőképesek maradjanak. Ezért abban az esetben, ha a kabinet tétlen marad, jövőre valamennyi szolgáltatási ágazatban csődbe juthatnak a közműtársaságok.

Emlékezetes: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még májusban bejelentette, hogy megkezdődtek a tárgyalások a helyhatóságokkal, amelyek nyomán mintegy kilencven önkormányzati távhőszolgáltató vállalat kerülhet állami érdekkörbe. A miniszter által beharangozott egyeztetéseknek azonban a nyilatkozat óta nyomuk sincs.

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára a napokban viszont arról beszélt, hogy az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. hamarosan megkezdi a hazai távhőszolgáltatók átvilágítását is, miután a kormányzat tavalyi döntése szerint az állami közműszolgáltató rövidesen a távhőpiacon is megjelenik.

Visszavennék

Önkormányzati körökben egyelőre erről sem hallottak. Schmidt Jenő úgy véli, hogy az áram- és a földgázellátáson kívül valamennyi közszolgáltatást vissza kellene adnia a kormánynak az önkormányzatok kezébe. A közműcégeket ugyanis helyben tudják a lakosság igényeit is figyelembe véve a leghatékonyabban irányítani.

Forrás: Magyar Nemzet

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu