Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A Sportkórház helyén épülhet az új „szuperkórház”
A jövő évi költségvetésben egymilliárd forintot különítettek el az intézmény tervezésére és előkészítésére

Egyre több jel utal arra, hogy a Sportkórház lesz az új fővárosi „szuperkórház”, ami a Testnevelési Egyetem kiürülő Alkotás úti telkét és épületeit is bekebelezheti. Korábban szeptember végi határidőt emlegettek az új fővárosi kórház helyszínét kijelölő kormánydöntés kapcsán. Ha addig nem is, de idén mindenképpen megszületik a döntés, mivel a jövő évi költségvetésben egymilliárd forintot különítettek el az intézmény tervezésére és előkészítésére – írja a Magyar Idők.


A magyar Idők információi szerint az egészségügyi államtitkárság az új fővárosi egészségügyi központ, a „szuperkórház” esetében nem felújításban, hanem teljesen új épület építésében gondolkozik. Négy-öt lehetséges budai helyszínre tesznek majd javaslatot a kormánynak, de a legvalószínűbb megoldásnak a Sportkórház befejezetlen épülete és környezete látszik.

A Sportkórház Alkotás utcai telkén áll már egy szerkezetkész, eredetileg is egészségügyi célra, korszerű elvek alapján tervezett és felépített szárny, aminek a tervrajzokon szereplő másik épületébe már bele sem foghattak a kivitelezők. Az Alkotás utcai tömb építési munkálatai 40-50 százalékos készültségnél, a 2002-es kormányváltás után leálltak és máig nem indultak újra.

Az épület fekvése közlekedési szempontból kiváló, az Alkotás úton, a BAH-csomóponton és a Déli pályaudvar előtti kereszteződésen keresztül Buda minden pontja és a pesti belváros is gyorsan elérhető. Növeli az esélyt, hogy néhány tíz vagy száz méteren belül szinte minden tömegközlekedési eszköz – 2-es metró, villamosvonalak, buszjáratok, vasút – elérhető.

Tovább növeli a Sportkórház esélyét, hogy a szomszédos Testnevelési Egyetem (TE) új helyre költözik és felszabadulnak az épületei és a telke. Mocsai Lajos, a TE tavaly év végén kinevezett rektora már februárban arról beszélt, hogy két-három év múlva elköltözhet a mostani campusáról az egyetem. Palkovics László felsőoktatási államtitkár július végén szintén teljesen új campusról beszélt, mert jelenleg a TE „szétszórtan, igen rossz állapotú épületekben” működik.

A két telek egybevonása már elégséges lenne egy széles körű ellátást biztosító kórházközpont kialakításához, mérete vetekedne Buda jelenlegi legnagyobb egészségügyi intézményének, a Szent János Kórháznak a területével. Szintén mellette szól, hogy a szomszédos BAH-csomópontban üzemel a korszerű felszereltségű Budai Mentőállomás.

Ami a leendő intézmény személyi kérdéseit illeti, Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke korábban azt nyilatkozta: az új kórházat – amely leginkább egy megyei multidiszciplináris ellátóhelyhez hasonlítana – jó szakmai környezetbe kell elhelyezni, ahol már megvannak azok a háttérszolgáltatások, amelyek szükségesek egy színvonalas akut centrum kialakításához. A legmagasabb szintű szakmai feltételeknek mind a Sportkórház, mind a teljes rekonstrukcióra – ezért valószínűleg ideiglenesen kényszerű költözésre – szoruló Szent János Kórház dolgozói megfelelnek.

Amióta Rogán Antal még a Fidesz frakcióvezetőjeként bejelentette, hogy az egészségügyi kapacitásgondokkal küzdő Budának új kórházat építenek, heves lobbizás indult meg a helyszínért. Tarlós István főpolgármester tarja magát korábbi kijelentéséhez, hogy mindenképpen Budán, a János-kórház–OPNI tengelyben vagy attól északra, a III. kerületi Margit-kórház területén tud elképzelni egy ilyen több tízmilliárd forintos, évekig tartó egészségügyi nagyberuházást.

Láng Zsolt II. és Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester a János-kórházért lobbizik. Lokálpatrióták néhány hete 11 ezer támogató aláírást adtak át az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak, hogy az új kórház a Szent János Kórház területén vagy annak közelében épüljön fel. Az ívet II. kerületi lakosként Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára is aláírta.

Azzal az aláírók is tisztában vannak, hogy a János-kórház épületei teljesen elavultak, nem alkalmasak a XXI. századi kórházi követelmények teljesítésére. A János-kórház modernizálására az elmúlt években több terv és megvalósíthatósági tanulmány is született, de egy működő kórház átépítése anyagi és logisztikai szempontból is komoly nehézségeket támaszt. Az OPNI, a János- és a Margit-kórház közös gyenge pontja, hogy korlátozott közlekedési kapacitásokkal rendelkeznek. A környező utcák szűkek és gyakran bedugulnak, ami veszélyezteti az egyik fő elhelyezési szempontot: a gyors, többirányú és akadálymentes megközelítést.

Az előbbi hátrányokat felismerve beszállt a „kórházharcba” egy nem budai polgármester is: Wintermantel Zsolt egyenesen azt vetette fel, hogy Buda új kórháza Újpesten legyen, egy jól megközelíthető, üres területen a Megyeri hídhoz közel.

Egy biztos, a „szuperkórház” helyszínéről néhány héten, hónapon belül dönthet a kormány, mivel a jövő évi költségvetésben egymilliárd forintot különítettek el az intézmény tervezésére és előkészítésére.

Forrás: Magyar Idők

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu