Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Még Tarlós István is fizetésemelést kér a kormánytól
Csak az állami tisztviselői karba tartozók bérét emelnék, holott az önkormányzati hivatalnokoké nyolc éve változatlan

Elutasítják a kivételezést az önkormányzatok. A TÖOSZ elnöke sem tartja elfogadhatónak, hogy a kabinet csak a nyáron megalakuló állami tisztviselői karba tartozók bérét emelné, miközben az önkormányzati hivatalnokok keresete nyolc éve változatlan. A fideszes többségű Budapesti Önkormányzatok Szövetsége is béremelést kér a kormánytól – tudósít a HírTV.


„Azt kérjük, hogy az állami tisztviselői kar ne csak a területi államigazgatásban dolgozó kollégákat, hanem az önkormányzati szektorban dolgozó köztisztviselőket és közalkalmazottakat is magába foglalja. Ennek az a fő oka, hogy a köztisztviselői bérek nyolc éve nominális mértékben változatlanok, ami reálértékben azt jelenti, hogy elvesztették a vásárlóerejük 22 százalékát.” A Budapesti Önkormányzatok Szövetségével közös javaslatát 2016. február 19-én ismertette a főpolgármester. Tarlós István emlékeztetett rá: a kormány nyáron hozná létre az állami tisztviselői kart. Ezeknek a hivatalnokoknak a bérét néhány év alatt ötven százalékkal emelik.

A kivételezést a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) is elutasítja. „Egy bértábla van, ez a közalkalmazotti és köztisztviselői bértábla. Amennyiben a kormány kiemeltté teszi a saját kormányhivatalban dolgozó embereinek a bérkérdését, az önkormányzatiak le fognak maradni elég tisztességesen. Szerintem a közszférában ez nem engedhető meg, egyértelműen az ő bérüket is rendezni kell” – hangsúlyozta Schmidt Jenő elnök.

Az önkormányzatok elvileg eltérhetnek a bértáblától, de a települések túlnyomó többségének erre nincs pénze. „Az állam folyamatosan teszi át az önkormányzatok vállára a terheket úgy, hogy ahol bevétel van, ott saját forrásból kell sok mindent kigazdálkodni, ahol pedig nincs bevétel, ahol már nem tudnak emelni, ott az állam finanszírozza tulajdonképpen a működést. Ez is része annak a típusú gyámság alá helyezésnek és centralizációnak, amelynek következtében a gazdálkodási mozgástér csökken” – nyilatkozta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke.

A béremelésről tárgyalna a Fidesz frakcióvezetője, de azt elképzelhetetlennek tartja, hogy az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők és közalkalmazottak is az állami tisztviselői karhoz tartozzanak. Kósa Lajos azzal érvel: ha így tennének, akkor a helyhatóságoknál dolgozók munkáltatója is az állam lenne, és nem az önkormányzat.

„Ez olyan, mint hogyha valaki azt javasolná, hogy ezentúl a Ferencváros labdarúgói kézzel is hozzáérhetnek a labdához, de egyébként focisták, és futballt játszanak, és majd ezentúl majd a kézilabda-szövetséghez tartozik az ő ügyük. Nonszensz, ezzel így nem lehet mit kezdeni. Ha azt javasolták volna, hogy fontoljuk meg, hogy az önkormányzati dolgozók fizetését is zárkóztassuk fel az állami körben foglalkoztatottak fizetéséhez, azt meg lehetne vitatni, nem biztos, hogy az önkormányzatoknál van elég forrás” – fogalmazott Kósa Lajos.

Az érdekképviseletek szerint lenne forrás, ha például több adóbevételt hagyna a kabinet a helyi önkormányzatoknál vagy kevesebb feladatot hárítana át a településekre.

Forrás: HírTV

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu