Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nem mindenkinek kedvez a Balaton rekordvízszintje
Balatonfenyvesen és Balatonmáriafürdőn több száz ingatlant és kertet elöntött a víz

Már 129 centiméter a Balaton átlagos vízszintje, ami rekordnak számít az elmúlt 15 évre visszatekintve. A legmélyebben fekvő tóparti településeken – Balatonfenyvesen és Balatonmáriafürdőn – több 100 kertet és ingatlant elöntött a víz – mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere 2016. február 23-án az InfoRádiónak.


„Minden egyes napsütéses és szélcsendes nap számunkra nagyszerű, mert nem emeli tovább azt a vízszintet, amely olyan magasságot ért el, amilyen rég nem fordult elő a Balaton környékén” – mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere az InfoRádiónak. Hozzátette: közel 130 centiméteres a víz a Balaton környékén, pedig a 120 centiméteres üzemi vízszint engedélyezése még nem jogerős.

„Most a 110 centiméteres víz van érvényben, és 20 centivel magasabban tartják a Balatont, ez pedig semmi esetre sem jó azoknak a településeknek, amelyek mélyebben fekszenek. Tudjuk jól, hogy a Siót megnyitották, próbálnak így szabályozni, de hiába csökken 1 centimétert a víz, ha közben a Zalából és a Zalával összeköttetésben lévő vízgyűjtő területről kétszer ennyi víz folyik be” –hangsúlyozta Balatonfenyves polgármestere. Mint mondta, nagyon szeretné, ha végre meghallanák, hogy nem egyéni problémát próbálnak megoldani.

„Minden esztendőben elmondjuk, hogy ez egy több szereplős történet, hiszen ennek a tónak a magyar állam a tulajdonosa. A 120 centiméterről szóló határozat még nem jogerős. Ameddig valami nem jogerős, az előző határozat van érvényben. Nem azt szeretnénk, ha leengednénk a Balatont, hiszen minél több vizet tárolunk a Balatonban, annál jobb, annál tisztább, ez a végleges cél. De azt is tudomásul kellene venni, hogy ennek olyan műszaki feltételei vannak, amelyek még nem teremtődtek meg” – mutatott rá Lombár Gábor.

A polgármester elmondta, hogy a meteorológiai előrejelzések ma már lehetővé teszik, hogy előre tudják, mikor kell nyitni és zárni a Siót. Ez a gyakorlat korábban jól működött, a vízügyes szakma véleményét érdemes meghallgatni ebben a kérdésben.

„A partvédelem, elsősorban a strandok előtti betonművek szintjének emelését kellene megoldani és a mögöttük lévő területeket feltölteni, hogy a Balatonból kicsapó vizet a lehető legrövidebb úton visszavezethessük a Balatonba” – szorgalmazta Balatonfenyves polgármestere. Hozzáfűzte: a Balatonhoz közel eső és a Balatonba csatlakozó vízfolyásokat olyan csappantyúval kellene ellátni, amely befelé beengedné a vizet, visszafelé azonban elzárná a víz útját.

Forrás: InfoRádió

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu