Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Legyen az Ön települése is Nulla Hulladékos!
Önkormányzatok csatlakozását várják egy hazai és nemzetközi hulladékcsökkentést támogató hálózathoz

A Humusz Szövetség olyan elkötelezett önkormányzatokat keres, amelyek szívesen csatlakoznának egy hazai és nemzetközi hulladékcsökkentést támogató hálózathoz. A Nulla Hulladék nem utópia, hanem világszerte valóság. A koncepció egy újfajta szemlélet a hulladékgazdálkodásban, amely nem csupán kezelni, hanem csökkenteni kívánja a keletkezett hulladék mennyiségét megelőzéssel, valamint felelős nyersanyag- és energiagazdálkodással. 


A már most működő hazai és külföldi jó gyakorlatokat bemutató Nulla Hulladék Konferencián [1] nagy számban vettek részt szakemberek települési önkormányzatok részéről. Ez is bizonyítja, hogy nem csak szükség, de igény is van olyan megoldásokra, amelyek hosszú távon nyújtanak választ a hulladékproblémára.

A 2012. évi CLXXXV. hulladéktörvény ki is mondja, hogy a hulladékos hierarchia – amely a hulladékgazdálkodási tevékenységek prioritási sorrendjét írja elő – legmagasabb foka a hulladékképződés megelőzése, ugyanis környezeti szempontból ez jelenti a legjobb megoldást. A már keletkezett hulladék megfelelő kezelése is meghatározó; az újrahasználat és újrafeldolgozás költségmegtakarítással jár, emellett növeli a munkahelyek számát is.

Azonban a megelőzés elsősorban nem hulladékgazdálkodási feladat. A képződő hulladék megfelelő kezelése nagyon fontos, de a legjobb, ha sikerül elérnünk azt, hogy ne is keletkezzen. Az önkormányzatoknak pedig sokkal több eszközük, lehetőségük van hulladékmegelőzés terén, mint elsőre gondolnák. Ide tartozik minden olyan ösztönző, amely egy tárgy élettartamának hosszúságát megnöveli, de az egyéni fogyasztói döntés is. A Nulla Hulladék elérése tehát nem csak a hulladékgazdálkodók feladata, bárki – a hivatali szervektől kezdve a gyártókon át egészen a lakosságig – aktívan és jelentősen hozzájárulhat. Az önkormányzatok pedig kifejezetten fontos szerepet játszhatnak ebben, ugyanis képesek a különböző szereplőket összefogni és koordinátorként hatékony együttműködést elérni a közös cél érdekében.

A Nulla Hulladékos Települések Hálózata azért jött létre, hogy a hulladékcsökkentés iránt elhivatott önkormányzatoknak biztosítson lehetőséget szakmai iránymutatásra, jó gyakorlatok megosztására, valamint együttműködésre nem csak itthon, de nemzetközi szinten is. A Hálózathoz való csatlakozás csak elvi elkötelezősét igényel az önkormányzati vezetők részéről, amelyet a Nulla Hulladék Karta aláírásával fejezhetnek ki. A Karta a Nulla Hulladék elv definíciója mellett azt is leírja, hogyan lehet azt a települési stratégiába integrálni. Megmutatja, hogy az önkormányzat milyen módon képes jó példát mutatni, a lakosságot és a helyi civil szervezeteket aktívan bevonni a döntéshozatalba, hatékonyan kommunikálni a lehető legtöbb szinten és helyen.

A hálózathoz való csatlakozás – a települési hulladékmennyiség csökkentése mellett – további  előnyökkel is jár az önkormányzat számára. Középtávon elkerülheti, hogy az egyre növekvő mennyiségű hulladék elhelyezésére egyre dráguló megoldásokat kelljen keresnie; már a keletkezés fázisában be tud avatkozni a nemkívánatos folyamatba, ezzel költségeket csökkentve.
A Humusz javaslataival a lakossági aktivitás is fokozható, amely elengedhetetlen a technológiai adottságok hatékony kihasználásához, a helyi közösségtudat formálásához.

Nézzen fel a www.humusz.hu/nuhukarta oldalra, ahol nem csak a Hálózatról tudhat meg többet, de megnézheti a már csatlakozott települések listáját, illetve a Nulla Hulladék Karta is elérhető.

[1] A 2015 novemberében megtartott konferencia programja és előadásai itt elérhetőek: www.humusz.hu/nuhukonferencia

További információk:
Urbán Csilla
Nulla hulladék programvezető

1111 Budapest, Saru u. 11.
tel: +36 1 386-2648
fax: +36 1 279-1844
e-mail: csilla@humusz.hu
web: www.humusz.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu