Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 







































eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Munkahelyet is kínálnak Mórahalom a CSOK-osoknak
A Csongrád megyei kisvárosban komplex programot indítottak társas- és garzonház-programmal, munkahelyteremtéssel

Eddig mintegy ötven család érdeklődött Mórahalmon, hogy a CSOK-hoz kapcsolódóan mit kínál a betelepülni vágyóknak a 6200 lakosú kisváros. A településen komplex programot indítottak, nem csupán kedvezményes építési telkeket kínálnak, hanem társas-, sor- és garzonházprogramot is indítanak, illetve az ipari park cégeivel összefogva a munkahelyteremtést is támogatják – írja a szegedma.hu. 


Mórahalom speciális kedvezményrendszert alakított ki a CSOK-osoknak, most egy weblapon is egybegyűjtötték a kisváros által indított programot. Nógrádi Zoltán polgármester a honlap indulása apropóján tartott sajtótájékoztatóján elmondta, nemcsak az építőipar vagy épp a pénzintézetek kezdtek el érdeklődni a kormány otthonteremtési programja iránt, hanem a települések is különféle programokat, kedvezményeket kínálnak.

„Egy telepelülés megmaradása a népességétől függ. Ez a népességmegtartó képesség, de ha játszunk a kifejezésekkel, azt is mondhatjuk, hogy képességmegtartó népesség. Ha egy település működni akar, akkor a működőképességét az ott élő népesség határozza meg. Ez az az erőforrás, amit semmilyen kincstári eszközökkel, településfejlesztéssel nem lehet pótolni” – hangsúlyozta a homokháti kisváros első embere.

Gercsóné Szécsi Bernadett tősgyökeres mórahalmi, férjével azt szeretnék, hogy mindhárom gyermekük is a településen nőjön fel, mert úgy értékeli, hogy biztonságos, élhető a város, és az intézményhálózata is megfelelő. „Családi házat szeretnénk építeni, nem túl nagy telekben gondolkodunk, de figyelembe kell vennünk, hogy öten vagyunk” – fogalmazott.

A szegedma.hu kérdésére elmondta, tudja, hogy nagyobb kockázat egy ház építése, mint a vásárlás, de a férjével úgy döntöttek, hogy belevágnak, hiszen így a saját igényeiknek megfelelő módon tudják kialakítani. „Nagyon örülünk a támogatásnak, e nélkül nem tudnánk házépítésbe kezdeni. Már pénzintézettel is beszéltünk, a telket is kinéztük, és ha minden jól megy, akkor már a jövő héten alá tudjuk írni a szerződést is.”

Kedvezményes telek, készpénz és ösztöndíjprogram

Mórahalom 250 ezer forintos készpénztámogatást biztosít a betelepülő vagy helyben élő háromgyermekes családoknak, mely összeget vagy a tervezésre vagy az építési művezetéshez biztosítanak. Azoknak, akik a 10+10 konstrukció, azaz a támogatásra és a kedvezményes hitelre jogosultak, további 1 millió forint készpénztámogatást biztosítanak. 400 forintos négyzetméteráron kínálnak építési telkeket, és ezeknek a közművesítési költségeit is el tudják számolni a családok. Több mint 100 építési telek van a városban, és a családok igényeihez igazodva 500-tól egészen 1500 négyzetméterárig kínálják azokat, hogy mindenki megtalálja a számára legkedvezőbbet.

Azokra is gondoltak, akik nem új ház építését tervezik, megtervezett Mórahalom ugyanis egy társasházat. Ennél a konstrukciónál is vállalják az ügyintézést még a generál-kivitelezésnél is, és az áfa-visszaigénylés lehetőségét is biztosítják. Különleges eleme a mórahalmi támogatási rendszernek, hogy felépítenek egy garzonházat kimondottan időseknek, mellyel kapcsolatban Nógrádi Zoltán elmondta, hogy ha valaki egy idős embertől vásárol házat, aki beköltözik ebbe a garzonba, akkor is jár a város által nyújtott 1 milliós támogatás.

2017 elején egy ösztöndíjprogramot is elindítanak, amellyel a gyermekek felsőfokú tanulmányaihoz járulnak hozzá. A polgármester hozzátette, az ipari park munkáltatóival is egyeztetnek, a hiányszakmákban elhelyezkedők további kedvezményekben részesülnek.

A hírportál Nógráditól megtudta: Mórahalom azon Csongrád megyei települések egyike, ahol sikerült megállítani a lakosságszám csökkenését, sőt meg is fordították a tendenciát. Jelenleg 6200-an élnek a városban, de felkészültek a növekedésre, a település megújult intézményhálózata 8500 főig bírja a kapacitásokat.

Arról is tájékoztatott, hogy eddig mintegy ötven család érdeklődött a Mórahalom által kínált kedvezményrendszer iránt, kétharmaduk más településről költözne a városba. Jelenleg úgy tűnik, hogy legtöbben magánházépítésben gondolkodnak, de már azelőtt érdeklődtek a társasházprogram iránt is, mielőtt meghirdették volna az árakat és egyéb paramétereket.

Forrás: szegedma.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:



KIEMELT HÍREINK



Archívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 



Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu