Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nem megoldás a szemétszállítás központosítása
A MÖSZ elnöke szerint 50-60 milliárd forint hiányzik a rendszerből, főként az új adók és a rezsicsökkentés miatt

Az oktatáshoz hasonlóan a központosítás a szemétszállítás esetében sem oldja meg a problémákat, Gémesi György szerint. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt mondja: a rendszerből 50-60 milliárd forint hiányzik, elsősorban az utóbbi években kivetett új adók, és a rezsicsökkentés miatt. Áprilistól egy állami cég végzi majd a számlázást országszerte, a kormányzati kommunikációs államtitkár azt ígéri: nem lesz áremelés.


A gödöllői székhelyű Zöld Híd Régió Kft. több mint 100 településen végez hulladékgazdálkodást. Az önkormányzati cég évek óta veszteséges, Gödöllő polgármestere szerint elsősorban az új adók miatt. „Kikerült egy nagy csomó bevételi forrás a rezsicsökkentés következtében, illetve olyan többletterhek kerültek a hulladékgazdálkodásra, mint a tranzakciós adó, a lerakási járulék, az elektronikus útdíj, a telefonadó és sorolhatnám tovább” – mondta Gémesi György polgármester, aki egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is.

Áprilistól egy állami cég, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. felel az egész országban a hulladékgazdálkodásért. Gémesi György szerint a központosítás a szemétszállítás esetében sem lesz eredményes. „Sajnos a rendszerből már hiányzik 50-60 milliárd forint, tehát nem lesz elegendő az a pénz, amit beszed, ráadásul, ha egy központi számlakibocsátás van, akkor ott egy nagyon komoly időt vesz igénybe, mire az emberek ezt a változást akceptálni tudják, és valóban oda fogják befizetni a pénzt. Amikor arról beszélünk, hogy a közoktatás államosítása után a Klik mint egy központi nagy állami szervezet nem működik hatékonyan, és látjuk, hogy mi a következménye a közoktatásban, akkor gondoljuk el, hogy egy ekkora nagy holding, egy állami szervezet megint, hogy fogja működtetni a lakosságérzékeny hulladékszolgáltatást” – tette hozzá Gémesi György.

Gémesi György szerint az a terv, hogy a lakosságnak a szemét súlya alapján kell majd fizetni a díjat, rendkívül nehezen és költségesen megvalósítható, ráadásul valószínűleg sokkal több lenne az illegális hulladéklerakó. Közben pedig a legálisan működő lerakók is megtelnek. Erről már tavaly októberben beszélt a kancelláriaminiszter. „Várhatóan a következő öt évben a kapacitásaink betelnek, ezért új hulladékgazdálkodási stratégiára van szükség, ahol előtérbe kerül az égetés” – mondta korábban Lázár János.

Az Orbán-kormány volt környezetvédelmi államtitkára szerint azonban az égetés nem XXI. századi megoldás, bármit is mond a kormány. „Az Európai Unió a hulladékos prioritási listáján az utolsó előtti helyre helyezi az égetést még akkor is, ha áramot vagy hőenergiát termelnek vele együtt” – mondta Illés Zoltán.

A volt államtitkár szerint ráadásul nincs olyan település, ahol jelentősebb tiltakozás nélkül lehetne felhúzni egy szemétégetőt. A környezetvédő szerint nem ésszerű, hogy a kormány ezt a megoldást erőlteti, a háttérben inkább beruházók anyagi érdekei sejthetők. „Egy hulladékégető, természetesen kapacitásfüggő, de akár 30-40 milliárd forintos beruházás lehet. Ha öt ilyennel számolunk, akkor az 200 milliárd, és máris ott a nagyszerű üzlet, amiből szépen lehet azért síbolni” – tette hozzá Illés Zoltán.

A központi szemétszállító cég létrehozásáról Illés Zoltán azt mondta: az a korábbi rossz döntések miatti tűzoltásnak jó, megoldást azonban nem jelent. „A hulladékgazdálkodás területén vannak területi különbségek az országon belül, ezt hosszú távon felül kell vizsgálni és meg kell nézni, ez hogy hozható egy kalap alá. Ennek fontos eleme az, hogy egységes koordináció alakuljon ki Magyarországon, ennek a lépése következik be április elsején” – mondta Tuzson Bence, kormányzati kommunikációs államtitkár.

Bár egy új cég beiktatása a rendszerbe óhatatlanul növeli a működési költségeket, Tuzson Bence szerint az új Holding miatt nem lesz szükség a lakossági díjak emelésére.

Forrás: HírTV

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu