Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szakmai iránymutatásokat kér a mérnöki kamara
Minőségi szempontok alapján is szabályozni kell a lakásépítést

Üdvözli az építkezésekhez kapcsolódó bürokráciacsökkentést a mérnökkamara, de szerintük sokan nem tudják, mivel jár ez valójában. Barsiné Pataky Etelka kamarai elnök szerint a családoknak csak olyan házakat lenne szabad építtetni, amelyek hosszú távra megoldást jelentenek – olvasható a Magyar Idők cikkében.


Felvilágosító munkára lenne szükség, hogy mi az a kívánatos minőség és színvonal, amely elvárható a házépítéseknél – mondta a Magyar Időknek Barsiné Pataky Etelka. A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnöke a várhatóan nagy számban elinduló építkezésekkel kapcsolatban kifejtette, örülnek az ösztönző kormányzati lépéseknek és egyetértenek a bürokrácia csökkentésével. Újfajta építési kultúra van kialakulóban, amely a felelősséget az építtető, a tervező és a kivitelező vállára rakja át. Ezért komoly szakmai és garanciális elemek kidolgozására lenne szükség, ezeket azonban a kamara még nem látja megfelelően biztosítottnak.

„Az építtető tudja, mit akar, és ezt hozza összhangba a helyi követelményekkel. A jó tervezői munkához legyenek előírva a szükséges tervek tartalmi követelményei, a kivitelező pedig jól dolgozzon a tervek alapján” – foglalta össze Barsiné Pataky Etelka.

A kamara elnöke szerint az építési engedélyek kivezetése ismert tény, ám a lakosság és az építtetők körében az még nem igazán tudatosult, hogy mindez mivel jár valójában. „Noha az építtetőnek nem kell építési engedélyezési tervet készíttetnie és azt engedélyeztetnie, de az építkezés elindításakor rendelkeznie kell kiviteli tervvel, különben megbüntetik. Ezzel sokan nincsenek tisztában, ezért egyfajta sorvezetőre lenne szükség” – magyarázta.

Rangos díjak a Mérnökbálon

Huszadik alkalommal tartották meg szombat este a Mérnökbált, ahol a mérnöktársadalom képviselői, a legnagyobb magyarországi építőipari vállalatok és mérnökcégek irányítói, az MMK szakmai tagozatainak és a Műegyetem tanszékeinek képviselői, valamint az államigazgatás vezető szakemberei vettek részt. Az év mérnöke aranygyűrű kitüntetésben Kiss Barnabás, a HungaroControl technológiai igazgatója részesült, a mérnökkamarának az Angol Építőmérnöki Társasággal és a Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetségével elismerését, a Lánchíd tervezőjéről elnevezett Tierney Clark-díjat pedig a Margit híd rekonstrukciójának mérnöki projektje kapta.

Emellett az energiahatékonyság kérdése, sőt az új házak megújuló energiával történő energiaellátása is kiemelt szemponttá vált, ami minőségi és gazdaságos épületgépészeti, elektromos tervezési és kivitelezési munkát igényel. „Megengedhetetlen, hogy a családok olyan házakba, olyan lakásokba költözzenek, amelyek nem jelentenek hosszú távra megoldást. Senki sem akarhatja azt, hogy olyan épületek sokasága épüljön föl, amelyek e követelményeknek távolról sem felelnek meg” – hívta fel a figyelmet Barsiné Pataky Etelka. Emlékeztetett rá, hogy mintegy fél évszázada kezdték el hatalmas számban felhúzni a panelházakat, amelyek ugyan sokaknak biztosítottak lakhatást, de csak rövidtávon jelentettek megoldást, „ma pedig nem tudunk velük mit kezdeni”.

„A fiataloknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy a minőséget és a korszerűséget nem lehet feláldozni” – fogalmazott Barsiné, hangsúlyozva, hogy az uniós irányelvek alapján néhány éven belül már csak zéró kibocsátású házak épülhetnének, amitől nagyon messze vagyunk. Az MMK elnöke megjegyezte, az otthonteremtési programot támogatandó informatikai fejlesztésbe kezdtek, amellyel még tavasszal elkészülnek. Az online névjegyzékben az építtetők járásokra bontva kereshetnek majd megbízható szakembereket.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég azt mondta, az építésztársadalommal közösen akarják meghatározni azokat a garanciákat, amelyek biztosítják az építési szabályok betartását a megszűnő építési engedélyezés helyett. Jelezte, a kormány célja a bürokráciacsökkentés és az egységes településkép.

Forrás: Magyar Idők

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu