Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ismét nő a bizonytalanság a kéményseprők körében
Négyszáz tűzoltót képeznek kéményseprővé – Sokan attól tartanak, hogy júliustól elvesztik a munkájukat

Továbbra sem tudják a kéményseprési ágazat dolgozói, hogy a katasztrófavédelmi hatóság hány szakembert, mikor és milyen feltételekkel vesz át tőlük. Sokan attól tartanak, hogy júliustól elvesztik a munkájukat, mert állásukat mintegy 400, jelenleg átképzés alatt álló tűzoltó valamelyike tölti majd be. Az új kéményseprők oktatása közel 800 millió forint közpénzt emészt fel – írja a Magyar Nemzet.


Ismét nő a bizonytalanság a kéményseprők körében, mert továbbra sem derült ki egyértelműen, hogy melyiküket, mikor, és milyen feltételekkel veszi át a katasztrófavédelmi hatóság. A szakemberek jövőbeni alkalmazására csak bizonytalan ígéretek vannak, ezért az ágazatban dolgozók közül sokan attól tartanak, hogy júliustól elvesztik a munkájukat – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Vámos Csaba elmondta: az üzletágban országszerte dolgozó mintegy 900-1000 szakember félelmeit fokozza, hogy február elején megkezdődött mintegy 400 tűzoltó kéményseprővé képzése. Emiatt a kéménytisztítási munkát végzők közül többen attól tartanak, hogy kiszorulnak a szakmából.

A belügyi tárca ugyanis valamennyi megyére meghatározta a betölthető kéményseprői állások számát. A szakemberek felvételekor pedig nem kizárt, hogy a katasztrófavédelem az újonnan kiképzett tűzoltókat részesíti majd előnyben. Az elnök megjegyezte: reméli, hogy legkésőbb a hónap végén tartandó szakmai fórumon választ kap az ágazat a hatóságoktól az átállással kapcsolatos nyitott kérdésekre.

Érdemes megjegyezni: egy-egy kéményseprő szakmai képzése 6-7 hónapos, 800-1000 órás országos képzési jegyzékben szereplő tanfolyam keretében történik, s az ilyen oktatások költsége a szakmai számítások szerint eléri a személyenkénti kétmillió forintot. Így a 400 szakember képzése jelentős összegű, mintegy 800 millió forint közpénzt emészt fel.

Ehhez pedig hozzáadódik a sepréshez és az egyéb feladatokhoz szükséges eszközök, mérőberendezések beszerzése és a logisztikai rendszerek, például az új ügyfélszolgálati irodák kialakítása is, ami szakmai becslések szerint további 6-6,5 milliárd forint kiadással járhat. Egy tegnapi kormányhatározat egyébként 2,3 milliárd forint egyszeri, és 3 milliárd forint tartós átcsoportosításáról döntött a kéményseprői ellátás folyamatos biztosítására. Összességében tehát az adófizetőknek akár 8-9 milliárd forintjába is kerülhet a váltás. Eközben a kéményseprés júliustól tervezett ingyenessé tétele évente az átlagfogyasztóknak mindössze 1500-2000 forint megtakarítást hoz.

Tizenkét megye szerződést bont

Mint ismert, a tavaly decemberben megalkotott úgynevezett kéményseprő-törvény január közepéig adott lehetőséget a megyei jogú önkormányzatoknak, hogy eldöntsék: július elejétől is maradnak az eddigi szolgáltatójuknál, vagy hathavi felmondási idővel szerződést bontanak, és az év közepétől a katasztrófavédelemre bízzák a kéményseprési teendőket.

Az előírt határidőig 12 megye határozott úgy, hogy szerződést bont, és a jövőben a katasztrófavédelemtől kéri a szolgáltatást. Így becslések szerint ebben az évben csaknem hárommillió háztartás kerül át a mostani kéményseprő szolgáltatójától az államihoz. Idehaza a szakmai számítások szerint egyébként 4,5-5 millió üzemelő kémény működik.

Nem sok lehetőségük volt a helyhatóságoknak a választásra, miután július elejétől ingyenes lesz a kéményseprés. Így csak az a polgármesteri hivatal dönthet a magántársaságok megbízása mellett, amelyik képes lesz fizetni a szolgáltatásokért. A háztartásoknak ugyanis nem kell fizetniük, így a vállalkozások díjbevétel nélkül maradnak, s nem lesznek képesek önfenntartó módon működni.

Ellentmondások

A szakemberek több ellentmondásra is felhívták a figyelmet az új ágazati szabályozás januári bevezetésekor. Az egyik furcsaság az, hogy miközben a csak kétharmados parlamenti többséggel megváltoztatható önkormányzati törvény a polgármesteri hivatalok feladatává teszi azt, hogy gondoskodjanak a seprési szolgáltatások fenntartásáról, addig az új jogszabály a katasztrófavédelemre ruházza át ugyanezt a feladatkört a helyhatósági törvény módosítása nélkül.

A káoszt fokozza, hogy az új szabályozás rögzíti azt is: magánszemély tulajdonában lévő ingatlan esetében júliustól a szolgáltató az előzetes írásbeli értesítés szerinti első és második időpontban térítésmentesen végzi feladatait, a harmadik időpontban viszont a közszolgáltatási díj harminc százalékát meg kell fizetnie az ügyfélnek kiszállási díjként.

A cégek, intézmények esetében viszont továbbra is díjköteles marad a közszolgáltatás. Ez utóbbi pedig akkor okozhat gondot, ha egy füstelvezető rendszert működtetnek közösen magánszemélyek és cégek. Így kérdéses, hogy beszedhető-e a tisztítási díj – állítják szakértők.

Forrás: Magyar Nemzet

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu