Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Módosítják az erdőgazdálkodásról szóló törvényt
Az új jogszabály tervezete még idén tavasszal vagy nyáron az Országgyűlés elé kerülhet

Az erdőgazdálkodásról szóló törvény módosítása várhatón még az idén – a tavaszi, esetleg a nyári ülésszakon – az Országgyűlés elé kerülhet, és megszülethet a magyar erdőgazdálkodást szabályozó új jogszabály – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára 2016. február 18-án, sajtótájékoztatón Budapesten.


Bitay Márton Örs azt követően beszélt a 2009-es jogszabály tervezett módosításáról, hogy a koncepció társadalmi vitájának elindításaként a FeHoVa kiállításon az érintettek szakmai konferenciát tartottak a témáról. Itt az államtitkár elmondta: azt a szemléletet meg kell szüntetni, hogy az erdőt az erdészektől kell megvédeni. Az erdészektől ugyanis az erdőt nem kell védeni, mivel az erdészek azok, akik az erdővel gazdálkodni tudnak, és a természetes – vagy a kiépült – erdősültséget az emberek számára biztosítani tudják.

Hozzátette: a magyar erdők fenntartásában legaktívabban a magyar erdésztársadalom vesz részt. Azt az arányt kell helyben el- és megtalálni, hogy egyensúlyban legyen az erdő közjóléti, védelmi és gazdasági funkciója – húzta alá az államtitkár.

Bitay Márton Örs emlékeztetett arra: megérett a helyzet a 2009-es erdőtörvény újbóli áttekintésére, újrafogalmazására, mivel zajlik a teljes ágazat megújítása. Tavaly év végén az Országgyűlés elfogadta az új vadgazdálkodási törvényt, most pedig az erdőgazdálkodásról szóló törvény áttekintése van napirenden.

A helyzet emellett azért is érett meg az erdőtörvény módosítására, mert az utóbbi időben sok minden megváltozott, ami a magyar erdőgazdálkodásra hatással van. Példaként hozta a klímaváltozás hatásait, amelyhez igazodni kell. Továbbá azoknak az invazív fajoknak a terjedéséről beszélt, amelyeket ma már mindenki, mindennap láthat az erdőben. Szükséges a törvényt hozzáigazítani a természeti hatások változásához.

Emellett változott az erdők tulajdonosi összetétele is. Erősödött az erdők közjóléti funkciója – elsősorban az az állami erdők esetében –, de nem igazodik ehhez a gazdasági funkció.

Megjegyezte: ma 170 ezer hektár magánerdőt nem gondoznak. Nem tudható, hogy így mennyi faanyag vész el, és hány munkahely hiányzik ezáltal. Nincs kellően szabályozva a természetes erdő és az ültetvény erdő közötti különbség. Nem lehet ugyanazokat a szabályokat alkalmazni egy alföldi akácerdőre, mint egy, a Bakonyban lévő tölgyes területre. De új szabályokat kell alkalmazni például az energiacélú nyárültetvényekre is, ez utóbbit ugyanis lényegében nem lehet erdőként kezelni - mondta az államtitkár.

Hozzáfűzte: mindezt végig kell gondolni, mi használ a magyar társadalomnak és a magyar környezetnek a törvény módosítása kapcsán.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu