Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ingyenes telkekkel csábítanak az önkormányzatok
Gémesi György szerint az ingyentelkek csak azokon a helyeken lesznek kapósak, ahol munkalehetőséget is tudnak biztosítani

Egyre több önkormányzat jelzi, hogy a családok otthonteremtési kedvezményének bővítése óta ingyen ad építési telket a CSOK feltételeinek eleget tevő, náluk letelepedni vágyó családoknak. Igaz, nem minden követelmény nélkül – írja a Magyar Nemzet Online.


Több településen is kedvező helyzetbe kerültek azok a csokra jogosult családok, amelyek kertes házra vágynak. Ehhez a helyhatóságok már több helyen is nyújtanak pluszsegítséget, az ingyenteleknek azonban nemcsak előnye van, hanem buktatói is lehetnek – írja a CSOK otthonteremtési kedvezmények blog.

A telekosztást nem a lakásvásárlási támogatás indította, az csak felpörgette: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpón például már 2010-ben is ingyen adták a parcellát a letelepedőknek, sőt az építkezéshez 400 ezer forintos támogatás is járt. Ennek ellenére nem tolongtak az érdeklődők, mint ahogy a Somogy megyei Andocs sem telt meg az ingyen kínált területeknek köszönhetően.

Január első hetében már Balassagyarmatról is érkezett hír: a településen a háromgyermekes vagy három gyermeket vállaló családok kapnak ingyenparcellát. Tizenöt telekre lehet pályázni, azok pedig előnyt élveznek, akiknek az elbíráláskor már legalább két gyermekük van, illetve akik más településről költöznének Balassagyarmatra. Elbírálás negyedévente lesz, az érdeklődés állítólag jelentős, igény esetén újabb telekosztásra alkalmas területeket vonnak be a népességmegtartó programba.

Az akciózáshoz Makó is csatlakozott, szintén tizenöt telekkel indítva a licitet. Hasonló próbálkozás a településen már korábban is volt, ám a fiatalok nem éltek vele: jelenleg is üresen áll három teljesen közművesített önkormányzati terület.

Terjed a telekláz

Január közepén Ásotthalomra is átterjedt a telekláz, ahol szintén a háromgyermekes családmodellt kívánják a csok mellett megtámogatni, és itt az is kiderült, miért. Az otthonteremtési támogatást ugyanis nem lehet igénybe venni telekvásárlásra – ezért ingyentelekkel tennék lehetővé az építkezést a legalább három gyermeket vállaló igénylőknek. A település strandfürdőjének közelében tizennégy parcella várja a potenciális lakókat, a pályázatokat itt is negyedévente bírálják el.

Január 28-án a Jászberény melletti Jászapátiból is közölték, hogy szívesen befogadnának csokot igénylő családokat, s ajándék telket is adnak a letelepedés fejében. A kilencezer lakosú településen tizenkét családi ház építésére alkalmas parcellát ajánl fel az önkormányzat, de igény esetén bővítik a lehetőségeket.

Míg a balassagyarmati vezetők nyilatkozata alapján a környékre települő vállalkozások munkahelyteremtő tevékenységének köszönhetően jelentős mértékben növekszik az érdeklődés a lakhatási lehetőségek iránt, addig a makói és az ásotthalmi helyzetről nem nyilatkoztak a települések vezetői. Annál inkább a jászapátiak, lévén a Jászságban, Jászberényben munkaerőhiány van.

Kockázatok, mellékhatások

Komoly kérdés, hogy a családok az ingyentelkek fejében vállalják-e, hogy más településre költöznek, főleg mert a pluszsegítség igénybevételét komoly feltételekhez is kötik. A balassagyarmati pályázatot szabályozó rendeletből például kitűnik, hogy a kérelmezőknek a csokos feltételek beharangozott enyhítése ellenére kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy a tulajdonukban lévő lakást és üdülőt egy éven belül értékesítik, az onnan befolyó pénzt pedig az építkezésre fordítják. Azaz mindent fölégetnek maguk mögött, az új ingatlant pedig tíz évig nem adhatják el, ha mégis, akkor egymillió forintot kell visszafizetniük a támogatás fejében.

Az építkezést fél éven belül meg is kell kezdeniük, két éven belül félkész házat kell produkálniuk, négy éven belül pedig használatbavételi engedéllyel kell rendelkezniük. Ellenkező esetben az ingatlan mindössze 1000 forint fejében visszaszáll a településre. Ha a gyerekek nem születnek meg a határidőig, ugyancsak komoly a tét: egy gyermek meg nem születése esetén ötszázezer forintot, két gyermek esetén egymillió forintot kell fizetniük. Ráadásul még számolni kell azzal is, hogy ilyen esetben magát a csokot is komoly teherrel növelten kell visszafizetni.

Helyfüggő az eredmény

A CSOK otthonteremtési kedvezmények blog a januári ingyentelek-felajánlási hullám hatékonyságáról a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökét is megkérdezte. Gémesi György a fő problémát abban látta, hogy a vidéki települések a munkalehetőség hiánya miatt kiüresednek, amit elmondása szerint nem tud ellensúlyozni egy mesterséges program vagy egy olcsó ingatlan. Jász-Nagykun-Szolnok megyében például több helyen már eddig is ötszázezer és kétmillió forint között lehetett lakást vásárolni, Heves megyében pedig lakások állnak nagy számban üresen – mégsem vették meg őket tömegesen az emberek. Szerinte az önkormányzatok lehetőségei ott lesznek csak érdekesek a CSOK-ot igénylőknek, ahol munkalehetőségek is bőséggel vannak.

Ebből kiindulva Gémesi György kizártnak tartja, hogy az agglomerációban ingyentelkeket kínálnak majd a települések, hiszen folyamatos a fizetőképes kereslet az ingatlanok iránt, amit a CSOK várhatóan még növelni is fog. Magyarország szegényebb régióiban viszont nem lát sok reményt arra, hogy használni fog az ajándéktelek-akció, mivel jellemzően nagy a munkanélküliség, és az odaköltözőknek nem nyújt megélhetést az ingatlantulajdon.

Forrás: MNO

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu