Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hegedűs István után Lakatos István az ORÖ elnöke
A lemondott vezető Farkas Flóriánt teszi felelőssé azért, hogy az ORÖ a személyes politikai harcok martalékává vált

Lakatos István látja el ideiglenesen az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöki feladatait, miután Hegedüs István lemondott a szervezet vezetéséről. Hegedüs István 2016. február 16-i budapesti sajtótájékoztatóján közölte: kijelölte Lakatos István elnökhelyettest (Lungo Drom) az elnöki tisztség ideiglenes ellátására.


A szervezet eddigi elnöke azt mondta, hogy közjegyző előtt aláírta a lemondó nyilatkozatát, így február 16-tól nem ő az ORÖ elnöke. „Körülbelül fél éve megszületett már benne az elhatározás, hogy a botrányok miatt nem szeretné az elnöki feladatokat ellátni, de képviselőtársai eddig mindig erőt adtak ahhoz, hogy folytassa a munkát” – fogalmazott.

Hegedüs István szerint az ORÖ-nek soha nem volt olyan lehetősége a roma integráció felgyorsítására, mint amilyet 2013-ban a kormánnyal kötött keretmegállapodás révén megkapott. Soha nem gondolta volna, hogy ez a hatalmas lehetőség esetleg az ORÖ végét fogja jelenteni – tette hozzá.

Hangsúlyozta: csak azért mondott le, mert bízik abban, hogy lesz egy olyan elnök, aki képes a szervezetet feléleszteni és befolyása révén konszolidálják az országos önkormányzatot. Képviselőként segíteni fogja ebben a törekvésében az új elnököt – mondta Hegedüs István.

Buri Edina, akit az ORÖ január 18-ai, vitatott módon megtartott közgyűlésén felmentettek hivatalvezetői tisztségéből, azt közölte: február 15-én közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonya.

Ennek elsődleges oka az az információ, hogy az ORÖ első negyedéves normatív támogatását azért nem utalták át, mert a szervezet hivatalvezetői tisztségének ellátásával kapcsolatban jogvita áll fenn – mondta, hozzátéve, hogy nem akar az ORÖ működésének az útjában állni. Megjegyezte: ettől függetlenül továbbra is jogsértőnek tartja a felmentéséről hozott döntést.

Vajda László (Lungo Drom) az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adott tájékoztatásra hivatkozva beszámolt arról, hogy a tárca újabb 11 ügyben indított eljárást a Híd a munka világába programmal kapcsolatban, ezzel együtt összesen csaknem negyven indulhatott már. Közölte, a tárca ellenőrzési jegyzőkönyve szerint az ORÖ és a feladatokkal megbízott vállalkozások között összefonódások mutathatók ki. Ez az egyik szabálytalansági eljárás tárgya.

Pongó Ignác (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma - MCF), a szervezet pénzügyi bizottságának elnöke, aki szintén bejelentette lemondását, közölte: az ORÖ eddig 140 millió forintot fizetett vissza szabálytalanul felhasznált pénzek miatt. A 11 újabb ügy nettó 400 millió forint értéket képvisel.

„A pénzeket nem a magyarországi cigányok, és nem az ORÖ képviselői tüntették el” – fogalmazott, hozzátéve, hogy feljelentést tesznek az ügyben. Pongó Ignác elmondta, hogy Lakatos Istvánnak rövid időn belül össze kell hívnia a közgyűlést, és ott elnököt kell választani.

Az EMMI sajtótájékoztatón közreadott, a szabálytalansági eljárásról szóló tájékoztatóiban egyebek mellett az olvasható: az ORÖ által a projektben foglalkoztatottaknak nyújtott, személyi jellegű juttatások összegei túlzóak, és a pályázók kiválasztásánál nem teljesült az összeférhetetlenség biztosítása.

Hegedüs István lemondó nyilatkozata a romnet.hu oldalon február 16-án jelent meg. Ebben azt írta, hogy az ORÖ a személyes politikai harcok martalékává vált, és „ezért egyetlen ember, a Fidesz országgyűlési képviselője, Orbán Viktor kormányfő megbízottja, Farkas Flórián a felelős. A miniszterelnöki biztos a felelős azért az anyagi és erkölcsi károkozásért, a bűncselekménygyanúkkal járó szégyenbélyegért is, amelyek beárnyékolják az önkormányzat tevékenységét” – fogalmazott.

Kifejtette: a teljes társadalom és a magyarországi cigányság érdekeit szem előtt tartva többször felhívta a társadalom, a kormány és a politikai elit figyelmét a romák valós társadalmi integrációjának egyetlen, és legfőbb akadályára, de – mint hozzátette – szavai „nem találtak megértő fülekre”.

Az ügy előzménye, hogy az ORÖ elnöke január 18-án kórházba került, az aznapra összehívott rendkívüli közgyűlésen Buri Edina azt közölte, hogy az ülés elmarad Hegedüs István akadályoztatása miatt. Az ülést azonban vitatott módon 27 képviselő megtartotta és új, megbízott elnököt – Balogh Jánost (MCF) – állított a szervezet élére.

A zárt ülésén megvonták a bizalmat Hegedüs Istvántól és azonnali hatállyal felmentették Buri Edinát a tisztségéből. Megbízott hivatalvezetőnek Csala Elvirát választották.

A többség akkor úgy döntött, hogy haladéktalanul keresetet nyújtanak be Hegedüs Istvánnal szemben elnöki tisztsége megszüntetésére, és egyidejűleg kérik felfüggesztését a tisztségéből. A fővárosi kormányhivatal január 26-án azt közölte: amíg bíróság nem szünteti meg tisztségét, Hegedüs István látja el az ORÖ elnöki feladatait.

Hegedűs Istvánt (Lungo Drom) 2014. október 31-én választották az ORÖ elnökévé Farkas Flórián, az ORÖ korábbi elnökének javaslatára.

Vizsgálóbizottság alakul

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése szakmai bizottságot hoz létre a Hegedüs István (Lungo Drom) lemondott elnök és Buri Edina felmentett hivatalvezető irányítása alatti időszak önkormányzati döntéseinek, gazdálkodásának és pénzügyi folyamatainak vizsgálatára – közölte Lakatos István (Lungo Drom), a szervezet újonnan megbízott elnöke február 16-án az MTI-vel. A bizottság megállapításainak függvényében megteszik a szükséges jogi és pénzügyi intézkedéseket - tette hozzá.

Az ORÖ elnöksége üdvözli az elnök lemondását – emelte ki a megbízott elnök. Azt írta: Hegedüs István az önkormányzati gazdálkodásban olyan, költségvetési előirányzattal és pénzügyi fedezettel nem rendelkező, jelentős összegű kötelezettségeket vállalt és kifizetéseket teljesített, amivel az önkormányzatot fizetésképtelenségbe sodorta, a projektek lezárását pedig ellehetetlenítette.

Az önkormányzat működéséhez és a projektek befejezéséhez biztosított állami támogatásokat „saját közeli hozzátartozóinak és klientúrájának pénzelésére használta fel” – fogalmazott Lakatos István.

Mindemellett szerinte elődjének „tényszerűen bizonyítható felelőssége van” a romák munkaerő-piaci integrációját célul kitűző foglalkoztatási szövetkezet elindulásának megakadályozásában.

Hegedüs István az önkormányzatban korábban folyó szakmai munkát leállította, az ORÖ-t „saját hatalmi törekvéseinek színterévé tette, munkavégzés helyett botránypolitizálásba kezdett” – fogalmazott Lakatos István. Közleménye szerint az ORÖ elnöksége azt szeretné, hogy „a nemzetiségi önkormányzat körüli botránykeltés befejeződjön és a szakmai munka elkezdődhessen”.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu