Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Veszélyben vannak a 10-30 ezer lelkes kisvárosok
A TÖOSZ elnöke szerint a bajban lévő települések összlakossága megközelíti a fővárosét

A közepes méretű települések és a kisvárosok járhatnak legrosszabbul az önkormányzatok átalakuló finanszírozásával - vélik egyre több városban. Legutóbb a tízezres Heves jutott csődbe, és valószínűleg nem ez lesz az utolsó ilyen eset. A kormány sok terhet levesz a kistelepülések válláról, ám ezek közül számos feladatot átterhel a környező városokra. Viszont ezek az önkormányzatok sem állnak jól anyagilag - vázolta a helyzetet a Világgazdaság kérdésére az egyik érintett város vezetője.


Arról nehéz becslést adni, hogy hány önkormányzat lehet igazán közel a csődveszélyhez, sokatmondó mindenesetre, hogy egy múlt heti nyilatkozatában Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt: akár ötven kisebb város is bajban lehet. Olyan települések ezek, amelyek országos szinten nem nagyok, ám helyben fontosabb körzetközpontnak számítanak - és nem mellesleg, együttvéve majdnem akkora az összlakosságuk, mint Budapesté.

Az ilyen, leggyakrabban 10-30 ezer lakosú városok feladata az új rendszer szerint biztosítani több téren a környező falvak ellátását is, ám ehhez kevesebbel járulnak hozzá a legkisebb települések. A megyei jogú városok pedig más nagyságrendet jelentenek. Ahogy az egyik kisvárosnál fogalmaztak: a megyei jogúak jóval nagyobb anyagi mozgástérrel bírnak, hiába nagyobb számszerűen az eladósodottságuk. Az intézményeiknél, amelyeket a kisebb városokban is fenn kell tartani, jobban tudják érvényesíteni a mérethatékonyságot, és politikai lobbierejük is nagyobb.

Arról, hogy a 2013-tól létrejövő járások feladatköre pontosan mi lesz, részletes szabályozás még nem készült, de a mostani tervek szerint anyagilag nem rontaná a kisebb városok helyzetét, hogy járásközpontokká válnak. Így ugyan még többször kell a környező falvak lakóinak oda utazni az ügyintézéshez, ám a megnövekvő anyagi terhet az állami közigazgatás keretéből állnák, a városoknak sok közük ehhez várhatóan nem lesz. Teher így is marad rajtuk: az új konvergencia program szerint százmilliárddal is kevesebbet kaphat az önkormányzati rendszer jövőre. Annak eddig nincs jele, hogy a megszorításokat úgy osztanák el, hogy csökkenjen a kisvárosok hátránya.

Forrás: Világgazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu