Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Smaragdfák ültetése menheti meg a Homokhátságot?
Az érintett önkormányzatok ültetvények létrehozását tervezik

Kínában honos császárfa hibridje, a smaragdfa telepítésében látják a homokhátsági települések a kitörés lehetőségét - mondta Visnyei Miklós zsanai polgármester és Steier József, a SUNWO Stratégiai Energia Technológiákat Fejlesztő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója július 10-én az MTI-nek a Bács-Kiskun megyei Zsanán tartott sajtótájékoztatón.


Visnyei Miklós hangsúlyozta: a Homokhátságot az elsivatagosodás veszélye fenyegeti, ugyanakkor munkalehetőség és jövőkép híján az itteni települések fokozatosan elnéptelenednek.

Ezen a folyamaton változtathatna szakértők szerint egy sokoldalúan hasznosítható növény, a smaragdfa telepítése. A növény ökológiai, mezőgazdasági és energetikai szempontból is ígéretes, szélsőséges viszonyok között is rendkívül gyorsan növekszik, főként kimagasló fűtőértéke, illetve biomassza-tömege teszi rendkívül értékessé.

A településvezető beszámolt arról, hogy az idén május végén több mint 1 millió forintból kísérletképpen Zsana önkormányzata 1,2 hektáros területet telepítetett be smaragdfával. A növényből később az érintett községek és városok összefogásával további jelentős ültetvények létrehozását tervezik a régióban.

Ennek érdekében rövidesen létrehozzák a Homokhátsági Önkormányzatok Egyesületét, amely az elképzelések szerint a zöldenergia-termelés és a klímavédelem témakörében elérhető uniós pályázati források igénybevételével támogatja majd a program megvalósítását.

Steier József a növény gazdasági jelentőségét ismertetve elmondta: a smaragdfa mezőgazdaságilag értéktelen talajokon is telepíthető. Sokoldalúságát támasztja alá, hogy növekedése során sorai között akár szántóföldi növénykultúrák is termeszthetők, virágzata pedig kiváló méhlegelő.

Egy hektár ültetvény évente 48 tonna port és egyéb légszennyező anyagot köt meg, gyökérzete megakadályozza a talajeróziót. Kemény és rugalmas, a minőségi szénfajtákkal vetekedő fűtőértékű fája pedig már 8 éves korában energetikai célra, sőt bútoripari alapanyagként is felhasználható.

A szakember ismertette: egy kifejlett fa évente mintegy 60 kilogramm levéltömeget termel, amely magas, 9,5 százalékos protein- és 15 százalékos nitrogéntartalma miatt ideális zöldtrágya és állati takarmány.

Forrás: MTI-HVG

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu