Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Sok település kapott viszonylag kevés támogatást
Idén is elsősorban Észak-Magyarországra jutott a felzárkóztatást elősegítő forrásból

Az önkormányzatok több mint harmada kapott a legrosszabb helyzetűeknek járó támogatást. Ezekben a napokban érkezik meg több mint nyolcszáz önkormányzathoz a felzárkóztatást segítő támogatás, ezzel tízmilliárdon felüli a településeknek idén adott állami külön juttatás. A jövőkép azonban nem biztató: összességében kevesebb segítség érkezhet, mint tavaly - írja a Világgazdaság.


Két rossz lehetőség közül választhatott a Belügyminisztérium az önkormányzati támogatások kiosztásánál. Vagy kevés helyre adnak nagyobb összeget, amivel őket kihúzhatják a bajból, ám a többiek végérvényesen lemaradnak, vagy majdnem mindenhova adnak annyit, ami önmagában szinte semmire sem elég.

A dilemma ismert évek óta, a kormány pedig ismét azt a megoldást választotta, amit korábban: szinte mindenki egy keveset kap. Júliusig a hátrányos helyzetű önkormányzatok közül 887 pályázott a felzárkóztatást segítő állami támogatásra, közülük 837 pedig el is nyert valamekkora összeget. Egy hónapja 1345 település kapott állami segítséget.

Ebben az új ütemben 3,5 milliárd forintot kaptak a legrosszabb anyagi helyzetű települések, 2012-es összesítésben pedig már 13 milliárdnál jár az állami támogatás. Arról nincs pontos összesítés, hogy ez mekkora része annak, amennyire pályáztak, de a legtöbb helyen, különösen a kistelepüléseken 1,5-3-szoros eltérésről beszélnek.

Az országos összkép a támogatási lista elején megváltozott a korábbiakhoz képest. Eddig a legtöbbet Észak-Magyarország települései és a rendszerváltás előtti iparvárosok kapták - ehhez képest az idei év első felében a legtöbb támogatás, 201 millió forint Szombathelynek jutott. Ám ez is jóval elmarad attól a 378 milliótól, amihez a tavalyi legnagyobb összeget elnyerő Miskolc akkor hozzájutott.

A lista további részein visszaáll a jól ismert összkép: a második legtöbbet, 123 milliót, Komló kapta, az első kettő után pedig sehol nincs az összesítés elején egy dunántúli település sem. A most kiosztott felzárkózási támogatásból a legnagyobb összeget Barcs, Hajdúsámson és Salgótarján kapták meg, 36-36 millió forintot. Ide lehet persze számolni a borsodi Edelényt is, amelynek a számítás különösségei miatt ennél két forinttal ítéltek kevesebbet, így egyértelmű az észak-magyarországi túlsúly.

2011-ben több önkormányzat panaszkodott, hogy szinte semmire sem elegendő összeg jutott nekik. Százezer forint alatti támogatás sok helyen előfordult, a Veszprém megyei Megyernek alig 14 ezer forintot ítéltek oda. Idén ez nem történt meg: a felzárkózási támogatásokból egy, a korábban megadott gyorssegélyekből pedig két település kivételével mindenhova legalább 300 ezer forint jutott, százezernél kevesebbet pedig egy helyre sem adtak.

Az ellenben, hogy az ország önkormányzatainak több mint harmada kaphatott eddig idén valamilyen hátrányos helyzetűeknek járó állami segítséget, jelentős problémákat jelez. Mindezt úgy, hogy már ez is javuló tendenciát mutat; tavaly a települések közel fele számított hátrányos helyzetűnek. Ennél is súlyosabb volt a megyék közt az arány - ez vezetett oda, hogy a megyéket gyakorlatilag kiürítették és szinte minden feladatukat az állam vette át.

Forrás: Világgazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu