Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Segítség esélyegyenlőségi programok elkészítéséhez
Az önkormányzatoknak jövő júliusig kell elkészíteniük programjaikat

A hazai és uniós pályázatokon való indulás egyik feltétele lesz a települések esélyegyenlőségi programjának megléte. A programok elkészítéséhez az önkormányzatok 2013. július 1-ig kaptak haladékot. A korábbi előírásokhoz képest új elem, hogy a szakmailag is megfelelő esélyegyenlőségi program elkészítéséhez ingyenes segítséget nyújt egy esélyegyenlőségi mentorhálózat felállításával a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI), az Emberi Erőforrások Minisztériuma háttérintézménye.


Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény alapján az önkormányzatoknak 5 évre szóló helyi esélyegyenlőségi programot fogadnak el, s pályázati támogatásban csak akkor részesülhetnek, ha rendelkeznek a törvénynek megfelelő, hatályos esélyegyenlőségi programmal.

A törvényben korábban szereplő 2012. november 1-jei időpont módosítása azért vált szükségessé, mert az esélyegyenlőségi célcsoportokat leginkább érintő közszolgáltatások körében (például közoktatás, egészségügy) folyamatban lévő fenntartóváltások miatt változik az önkormányzatok feladatköre, amely befolyásolja a hosszú távú (öt éves) intézkedési terv megalkotását, az esélyegyenlőségi program céljainak, valamint az azok elérését szolgáló intézkedések meghatározását. Így - figyelembe véve az önkormányzatok kérését - a törvény most megjelent módosításában már 2013. július 1-je szerepel új határidőként.

A helyi esélyegyenlőségi programot a települési önkormányzat kijelölt köztisztviselői vagy közalkalmazottai készítik el, és vizsgálják felül. A program elkészítéséhez és felülvizsgálatához most első alkalommal az önkormányzatok térítésmentes szakértői segítséget és felkészítő képzést vehetnek majd igénybe, amelyet a TKKI nyújt számukra az esélyegyenlőségi mentorhálózatán keresztül. A képzések előre láthatóan idén ősszel indulnak és több lépcsőben valósulnak meg.

A helyi esélyegyenlőségi programban az önkormányzatok helyzetelemzést készítenek a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok szociális, oktatási, foglalkoztatási, egészségügyi, és lakhatási helyzetéről, és intézkedési tervet alkotnak a problémák komplex kezelésére. Az önkormányzatok egységes elvek mentén készítik el az esélyegyenlőségi programjaikat, hogy országos szinten is nyomon követhető legyen az esélyegyenlőségi célcsoportok (mélyszegénységben élők - romák egységes elvek, gyerekek, idősek, nők, fogyatékossággal élők) helyzetének változása és az esélyegyenlőséget célzó intézkedések. Az önkormányzatok közzéteszik esélyegyenlőségi programjaikat, és soron kívül megküldik a TKKI részére. Az intézet valamennyi esélyegyenlőségi programot megjelenteti a honlapján.

Az esélyegyenlőségi programokkal és a TKKI szolgáltatásaival kapcsolatos további információk hamarosan elérhetők a http://www.tkki.hu/ honlapon a Programok/ Esélyegyenlőség menüpont alatt - tájékoztat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi felzárkózásért Felelős Államtitkársága.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu