Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Milliárdos beruházásból épül biogázüzem Tatabányán
A 2013 nyarára elkészülő beruházás lesz Magyarország legelső önkormányzati tulajdonú biogázüzeme

Csaknem egymilliárd forintot nyert az Új Széchenyi Terv uniós pályázatán egy biogázüzem megvalósítására a tatabányai önkormányzat, az AVE Tatabánya és az AVE Magyarország közös projekttársasága. Az üzem 2013 júniusára épül fel, a beruházás teljes összege 2,9 milliárd forint. Schmidt Csaba, Tatabánya polgármesterének tájékoztatása szerint a város önkormányzata egy 49 ezer négyzetméteres területet apportál a projektbe, amelynek értéke 97 millió forint.


Az AVE Dubnik-völgyi hulladéklerakójának közelében megvalósuló beruházás a Tatabánya térségében keletkező mezőgazdasági, piaci és lakossági zöldhulladékból, valamint kommunális szennyvíziszapból állít majd elő magas metántartalmú biogázt, amelynek elégetésével villamos energia és hő keletkezik.

A hőt a település Gyémánt fürdőjének fűtésére használják fel, míg a villamos-energiát az E.On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vásárolja meg. A technológiai folyamat végtermékeként keletkező szagtalan maradékanyag kiváló, istállótrágya minőségű tápanyagpótló.

Hartdégen Gergely, a projektcég, az AVE Tatabánya Hulladékhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a társaságban 39 százalékos tulajdonrészt jegyez az önkormányzat, 21 százalék az AVE Magyarország, 40 százalék az AVE Tatabánya részesedése.

Az ügyvezető igazgató hozzátette, hogy a jövő júniusra felépülő üzem a legmodernebb technológiát alkalmazza, zárt rendszerben, oxigénmentes környezetben égeti el a fermentálható hulladékot, teljesen szagtalan, nem terheli a környezetet, és olyan hatékony, hogy ugyanennyi energia előállításához évi háromezer tonna fát kellene felhasználni. Hartdégen Gergely kiemelte, hogy húsz-harminc új munkahely keletkezik a beszállítói háttérrel együtt, és különlegességként említette, hogy az országban ez lesz az első olyan biogázüzem, amelynek önkormányzat is tulajdonosa.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu