Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A jelenleginél is nagyobb gondban lehet Esztergom
Tétényi Éva szerint vagy feloszlatják a testületet, vagy új adósságrendezést indítanak

Jogsértő Esztergom költségvetése, ezért a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal a felülvizsgálatát kéri a Kúriától - közölte július 16-án a megyei kormánymegbízott. A hivatal írásbeli törvényességi felhívást intézett az önkormányzat idei költségvetéséről szóló rendelete ügyében. A határidő június 30-án lejárt, addig a felhívásra válasz nem érkezett, a jogsértést nem orvosolták, ezért a Kúria önkormányzati tanácsától kérik a rendelet felülvizsgálatát - tette hozzá Czunyiné Bertalan Judit.


Esztergom idei költségvetését először 1,1 milliárd forintos hiánnyal fogadták el, amely abból származik, hogy az állam az esztergomi önkormányzattól inkasszóval leemeli az általa tavaly decemberben átvett intézmények működtetési költségét. Mivel mínuszos költségvetést a törvény szerint nem fogadhattak el, a testület később a hiány mértékéig ingatlaneladást tervezett.

A kormányhivatal azonban arra figyelmeztetett, hogy a törvények szerint működési hiány fedezetéül nem lehet ingatlaneladást megjelölni. Ezután a testület június 21-én úgy fogadta el a kormányhivatal törvényességi észrevételét a város 2012-es költségvetésére, hogy a határozatban - a hivatal kérése ellenére - nem jelölték meg, miből fedezik a büdzsé 1,1 milliárdos hiányát. A testület többségét adó Fidesz-frakció vezetője, Steindl Balázs akkor az MTI-nek úgy fogalmazott: „a képviselők kipontozottan hagyták a hiány fedezetét".

A következő ülésen Tétényi Éva független polgármester a város gazdasági helyzetére való tekintettel felfüggesztette a képviselők tiszteletdíjának folyósítását, és közölte, a finanszírozási kérdésekről tárgyalásokat kezd a Belügyminisztériummal. A polgármester július 16-án az MTI-nek azt mondta: a tárgyalásokkal egy háttérmunka kezdődött el, annak keretében megpróbálják új alapokra helyezni a város gazdálkodását, mert a jelenlegi költségvetés „az adósságrendezés csődje".

Tétényi Éva felidézte, hogy a fideszes többségű testület által elfogadott reorganizációs tervet, amely a folyamatban lévő adósságrendezési eljárás alapja, az Alkotmánybíróság már április 12-én megsemmisítette. Ezen felül a rendeletet úgy alkották meg, hogy pénzügyi ütemtervet nem készítettek hozzá.

A polgármester úgy véli, vagy feloszlatják a testületet, mert alkalmatlan a gazdálkodás biztonságának megteremtésére, vagy új adósságrendezést indítanak átgondoltabb pénzügyi alapokon, de ehhez konszenzus szükséges a testülettel. Tétényi Éva közölte, az előrejelzések szerint szeptemberre 2 milliárd forint lesz a város hiánya, egyidejűleg az adósságrendezési eljárásban is ki kellene fizetni 1 milliárd forintot, és az államnak is lesz egy 400 milliós inkasszója.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu