Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elfogadták a parlagfű elleni védekezés akciótervét
A határozat a tudatformálásra és a megelőzésre fekteti a hangsúlyt

Elfogadta a kormány a parlagfű elleni védekezés akciótervét. A hosszú társadalmi egyeztetés után megszületett kormányhatározat összehangolja a parlagfű elleni, több tárcát is érintő munkát. Az akcióterv a sürgős, napi feladatok kezelése mellett hosszú távú megoldást nyújt az évek óta súlyosbodó problémára.


Az ismeretterjesztésre, a tájékoztatásra, szemléletformálásra, a hatósági munka bemutatására, vagyis a megelőzés fontosságára helyezi a hangsúlyt a kormányhatározatban elfogadott parlagfű elleni akcióterv. A program a közterületek teljes parlagfű mentesítését, a pollenterhelésre vonatkozó adatszolgáltatás és riasztási rendszer hatékonyabbá tételét és a környezettudatosságra nevelést tekinti az elkövetkező évek fő feladatának. 

A 2020-ig szóló időszakban a hatósági eljárás erősítése mellett a folyamatos társadalmi tudatformálásra, szakmai oktatási fórumok szervezésére helyeződik a hangsúly. A Lakossági Parlagfű Bejelentő Rendszer augusztus végére tervezett bevezetésével a lakossági bejelentések hatékonyabban kezelhetők és biztosítható a hatósági eljárás átláthatósága.

Az elkövetkező évek kiemelt feladata a fő pollenadó mezőgazdasági területek mértékének csökkentése. Ezt növénytermesztési, technológiai és prevenciós ismeretek átadásával látja biztosítottnak a védekezési terv, amely a későbbiekben a közfoglalkoztatási programok folytatásával az állami, önkormányzati területek teljes mentességét szeretné elérni. A széles körű tájékoztatás, a sikeres felderítés remélhetőleg önkéntes jogkövető magatartásra ösztönzi a földtulajdonosokat és elvégzik a területük gyommentesítését a felderítés idejére.

A parlagfű elleni védekezés akcióterve minden korosztályhoz el kívánja juttatni az üzenetet: a parlagfű okozta allergiás és asztmás megbetegedések nemcsak a betegek életminőségét rontja jelentősen, de komoly nemzetgazdasági károkat is okoz. Miután a gyomnövény további térnyerése csak társadalmi összefogással akadályozható meg, széles társadalmi kört, közte a mezőgazdasági termelőket információs anyagokkal, gyakorlati oktatással kell a megelőzésre, és a meglévő parlagfű foltok önkéntes irtására sarkallni. A terv részeként a parlagfű elleni védekezés témája fokozatosan beépül az iskolai tananyagba, ismeretterjesztő kampányok segítségével megszólíthatók a fiatalokat. 

Magyarország Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa, a becslések szerint hazánkban már minden ötödik ember parlagfűvel összefüggésbe hozott allergiás, illetve minden nyolcadik asztmás megbetegedésben szenved, számuk évről évre növekszik.  A parlagfű okozta, egészséggel összefüggő kár nagyságát szakértők 7 milliárd forintra becsülik. A parlagfű-allergia néhány évtized alatt hazánk népbetegségévé vált. Az egyre romló helyzet tartós megoldása csak a súlyosan allergén gyomnövény drasztikus visszaszorítása, irtása lehet - tájékoztat a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A kormányhatározat szövege itt olvasható.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu