Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az iskola „szétdarabolásával” az államosítás ellen
Külön helyrajzi számot kapott az iskola, a konyha és a tornaterem

A sződligeti önkormányzat az épület három külön helyrajzi szám alatti nyilvántartásával akarja elkerülni általános iskolájának államosítását, a Pest Megyei Kormányhivatal azonban nem értékelte a sződligetiek leleményességét és felszólította az önkormányzatot a jogsértő helyzet 30 napon belüli megszüntetésére - írja a Magyar Narancs.


A tavaly decemberben elfogadott köznevelési törvény alapján az állam nemcsak az oktatást és az ahhoz kapcsolódó feladatokat veszi át az önkormányzatoktól, hanem az iskolaépületeket is. Ez alól az önkormányzatok egy része az iskolák egyházi fenntartásba adásával próbált meg kibújni, ám sok helyen az ötlet a szülők ellenkezésébe ütközött. A szabályozás tavasszal némileg lazult: az iskolaépületek önkormányzati fenntartásban maradhatnak, de az állam látná el az oktatáshoz kapcsolódó feladatokat. Az állami fenntartásért az önkormányzatoknak 8 százalék helyi szja-t, továbbá a gépjárműadó 60 százalékát kellett volna befizetni a közös kasszába, amely összegeknek egy részét aztán visszaigényelhetik.

Sok önkormányzatnak azonban még ez a módosult szabályozás is súlyos terhet jelent. A sződligeti polgármester, Juhász Béla merőben új - ám eddig sem példa nélküli - megoldást választott: az iskola épületének jogi szétdarabolásáról márciusban döntött a képviselő-testület, így jelenleg külön-külön helyrajzi számon van nyilvántartva a törzsépület, a tornaterem és a konyha. Ennek megfelelően csak a maga a törzsépület kerülne állami tulajdonba, míg a másik két épületet az állam kénytelen lenne bérelni az önkormányzattól. A polgármester szerint visszabéreltetésből befolyó bevétel valamennyire kompenzálhatja az állami fenntartásért kifizetett összeget.

A Pest Megyei Kormányhivatal azonban nem értékelte a sződligetiek leleményességét és felszólította az önkormányzatot a jogsértő helyzet 30 napon belüli megszüntetésére. Az önkormányzat ragaszkodik a megoldáshoz, így az ügy a bíróság előtt folytatódik. Juhász Béla szerint más, hasonló módszert alkalmazó településekkel szemben nem lépett fel a Kormányhivatal, így Sződligeten akarnak példát statuálni.

Forrás: Mandiner - Magyar Narancs

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu