Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Svájci-magyar testvérvárosi pályázati lehetőség
Kettőtől húsz millió forintig lehet pályázni a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében

A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében 2011. február 4-én nyílt meg a Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap, melyben a pályázati lehetőség a még szabad forrás erejéig nyitva áll. A Pályázati Alap fő célja a szakmai együttműködés, a két ország lakossága közötti kapcsolatok kialakításának támogatása, elmélyítése, emellett széles körben, különféle szervezetek és az állampolgárok számára megjeleníti, elérhetővé teszi a Svájci Hozzájárulást Magyarországon.


Az Alap három komponense közül az egyik testvérvárosi projektek megvalósítására szolgál, mivel lehetőséget nyújthatnak mind a partnertelepülések szakmai szervezetei közötti együttműködésre, tapasztalatcserére, a gazdasági kapcsolatok megerősítésére, illetve teret adnak a településeken élők számára egymás kölcsönös megismerésére.

A Pályázati Alap megközelítőleg 590 millió forintos támogatási kerettel indult, amelyet Svájc további mintegy 200 millió forinttal kiegészített, így tehát forrás még bőven áll rendelkezésre.

A megpályázható összeg 2-20 millió forint között lehet, ehhez a pályázónak és partnerének legalább 10 százalékos pénzbeli önerőt kell biztosítania. Pályázhatnak települések, kistérségek, megyei önkormányzatok, régiók, illetve egyéb önkormányzati szerveződések. A projektek keretében sokféle tevékenység tervezhető, illetve az elszámolható költségek köre is széles a széles kört felölelő programok lehetősége érdekében.

A pályázati felhívás folyamatosan nyitva áll, a pályázatok így folyamatosan benyújthatóak. Még két értékelési körre kerül sor, az első 2012. október 3-án kezdődik, ebben azok a pályázatok vesznek részt, amelyek 2012. szeptember 28-ig beérkeznek a VÁTI Nonprofit Kft-hez. Az utolsó értékelési körre 2012. első negyedévéven kerül sor, a pontos időpont a honlapon lesz megtalálható.

A pályázati alapot a VÁTI Nonprofit Kft. kezeli támogatásközvetítő szervezetként, részletes információkat a http://www.vati.hu/index.php?page=main&menu=19686&langcode=hu honlapon találhatnak.

A támogatást nyert pályázatok közül kettőt röviden bemutatunk: Szentgotthárd és Luzern városok energiahatékonysági projektjét, valamint a Győrújbarát-Agarn testvérvárosi projektet.

Amennyiben a lehetőség felkeltette érdeklődésüket, kérdéseiket elküldhetik e-mail-en a twinningblockgrant@vati.hu címre, vagy feltehetik őket a 224-3100/4301-es telefonszámon (VÁTI Nonprofit Kft, Norvég/EGT és Svájci Együttműködési Programok Osztály)

A pályázáshoz sok sikert kívánunk!

Szentgotthárd partnere Luzern, a svájci energiaváros

A svájci-magyar együttműködési megállapodás értelmében Szentgotthárd, svájci partneréhez, Luzernhez hasonlóan szeretné megszerezni az energiaváros címet. A Svájci-Magyar Együttműködési Program által társfinanszírozott Testvértelepülés és Partnerségi pályázati alap segítségével 18 millió forintos támogatást nyert Szentgotthárd városa, ehhez kétmillió forintos önrészt kellett biztosítani.

A projekt több részből áll, futamideje egy év. Korábban sajtótájékoztatón mutatták be filmvetítéssel a luzerni főiskola technikai laboratóriumában kifejlesztett vizuális eszközt, amely jelzi egy épület, vagy egy lakás optimális energiahasználatát. Automatikusan vezérli, hogy az adott háztartásban a lehető legtakarékosabb legyen az energiafogyasztás. Érzékeli a mozgást, kikapcsolja a tévét, ha elalszunk előtte, készenléti üzemmódra kapcsol, ha senki nincs otthon.

Szentgotthárd város polgármestere, Huszár Gábor hangoztatta, hogy a film a jövőről szól, a program még nem azt jelenti, hogy minden gotthárdi háztartásban ilyen készülékkel szerelik föl a lakókat. Azért választotta Szentgotthárd Luzernt, mert már végigjárta azt az utat, amellyel elnyerte az energiavárosi címet, így tapasztalatokat szeretnénk átvenni tőlük. Magyarországon elsőként pályáznak erre a titulusra. A projekt megvalósulásához partner a III. Béla Szakképző Iskola és Kollégium, a Pro Natura St. Gotthard Civil Egyesület (Pronas). A kormány, a Negos Kft. szakértőit bízta meg, hogy vegyenek részt a munkában, és dolgozzák ki az energiaváros projektet. Legyen Szentgotthárd a mintaváros.

A svájci-magyar projekt futamideje alatt apró lépésekkel indulnak. A Liget Park közvilágítását energiatakarékos ledes izzókkal oldják meg, a szakképző iskola tetejére napkollektort telepítenek, a Rába folyónál lévő gátnál kis vízierőművet építenek, az így termelt árammal láthatnák el a közintézményeket. A projekt része az is, hogy Svájcból érkeznek mérnökök, szakértők, akik helyi kollégáikkal közösen felmérik Szentgotthárd energiafogyasztását, megkeresik azokat a pontokat, ahol csökkenthetik a kiadásokat.

Ursula Stammer-Horts tanácsnok elmondta, Európában 250 energiaváros van, Luzern 1999-ben nyerte el e címet, amelyet négyévente meg lehet újítani. Hosszú folyamat eredménye, hogy az emberek odafigyelnek a fogyasztásra. Fontos, hogy a város üzemeltetése példát mutasson a lakosságnak, hogyan lehet takarékosan bánni az energiával. Örömmel tapasztalta, hogy Szentgotthárdon milyen sokan közlekednek kerékpárral, ezáltal nem szennyezik a levegőt autóikkal.

Az együttműködés célja a klasszikus testvérvárosi kapcsolat kiépítése mellett a luzerni energiaváros modell megismerése, a város energiatakarékosság, fenntartható fejlődés elősegítése területén elért eredményeinek, tapasztalatainak cseréje.

Győrújbarát - Agarn testvérvárosi projekt

Győrújbarát község mindenkori polgármestere és képviselő testülete mindig elkötelezett híve volt a nemzetközi kapcsolatokban rejlő lehetőségek kiaknázásának. Egy francia, német és olasz működő kapcsolat mellett is támogatta egy svájci együttműködés lehetőségét. A kapcsolat a svájci Agarn községgel még a Svájci együttműködési program kínálta pályázati lehetőség előtt keletkezett. Így nem véletlen, hogy azonnal éltünk a lehetőséggel és pályázatot nyújtottunk be „Agarn-Győrújbarát Együtt Egymásért" címmel a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében támogatott „Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alaphoz".

A pályázat lehetőséget nyújt Győrújbarát közösségének, kiemelten az általános és középiskolai korosztálynak, hogy egy elérhetetlennek tűnő desztinációt, Svájcot megismerhesse. A projekt keretében az oktatási intézményekben tanuló gyermekek kipróbálhatják eddig megszerzett nyelvtudásukat anyanyelvi környezetben, hisz egy projekthetet is megvalósítunk, ahol a téma Svájc és Magyarország. Miután a svájci partner kereste Győrújbaráttal a kapcsolatot, számukra a magyar nyelv, az alapfokú oktatás és az óvodai nevelés a prioritás, amit szeretnének megismerni. Ezért is képezi pályázatunk alapját a két ország között történő látogatás. Többnyelvű közös kiadványt és kisfilmet készítünk, ezen kívül létre hozunk Svájcban Agarnban egy „magyar szobát", hogy minél több ember megismerhesse a két települést, és rajtuk keresztül a másik ország kultúráját. A szoba berendezése tipikus magyar kékfestő bútor lesz, melyet kiegészítenek tájegységeinkre jellemző népviseletes babák, a magyar porcelánok és természetesen hungarikumaink.

Pályázatunk összes tevékenysége arra épül, hogy mindkét fél a maga lehetőségei mellett aktív résztvevője legyen, ezért terveztük az utazásokat úgy, hogy a községek meghatározó társadalmi szereplői feladatot vállaljanak a kapcsolat kialakításában és fenntartásában. Az érintettek nagy része gyermekként fog találkozni a programmal, így ifjú és felnőtt korukban is motiváltak lesznek, mert a nyelvi kommunikációjuk működőképes, maga a kapcsolatépítés pedig már nem lesz idegen tevékenység.

Nagyszerű dolog, hogy egy ilyen pályázati lehetőségre van mód, hisz Magyarország és Svájc gazdasági különbségei miatt ezeket az elképzeléseket önerőből nem tudnánk finanszírozni. De egy ilyen kapcsolat létrejöttéhez nem csak anyagiak szükségesek, hanem egy lelkes koordináló team, nyitottság és elhivatottság, hogy az ebből adódó feladat ne munka legyen, hanem belülről jövő tenni akarás. Győrújbarát vezetése mind anyagilag, mivel az önrészt biztosítani kellett, mind erkölcsileg egy emberként áll az ilyen kapcsolatok mögé. Hisz ez a projekt is a fiatalokra épül, ami nem véletlen, hisz ők a jövő.

Juhászné Árpási Irma
Győrújbarát polgármestere

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu