Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Honi siker a Napkorona és Biomassza Bajnokságon
Boly és Szarvas kiemelkedő helyezést ért el a megújuló erőforrás- felhasználók nemzetközi versenyén

Két magyar település is a nyertesek között volt a Napkorona és Biomassza Bajnokság Rómában megtartott nemzetközi díjátadóján. Idén Bóly mellett Szarvas is bizonyított: a megújuló erőforrások felhasználásában Európa legjobbjai között vannak. Bólyon az összes közintézményt megújulókkal fűtik, míg az iskolákban LED világítás található, Szarvas pedig az országban legnagyobb és legmodernebb biogáz üzemének, illetve geotermikus energia felhasználásnak is köszönheti sikerét.


Hét európai országból gyűltek össze a polgármesterek a múlt héten Rómában, a Pantheon szomszédságában található Palazzo Bologna épületében, hogy átvegyék megérdemelt díjaikat. A RES Champions League (Megújuló Erőforrások Bajnoki Ligája) nemzetközi versenyében nem csak a számok a mérvadók, azaz hány négyzetméter napkollektor, vagy hány kilowatt napelem található az adott településen, hanem például a polgármester, vagy a városvezetés elkötelezettsége a megújuló energiaforrások hasznosítása iránt is nagy súllyal esik latba. A zsűri így figyelembe vette többek között azt is, végeznek-e szemléletformálást, van-e településnek energiastratégia, illetve hogy milyen a közintézményeik energiafelhasználása.

A magyar települések közül a teljes mezőnyben Bóly második, Szarvas a kistelepülések kategóriában harmadik helyezést ért el. Bóly méltán megérdemelt helyezését a  szemléletformálásnak szánt komoly szerep mellett az is bizonyítja, hogy a településen négyfős energetikai szakemberekből álló team dolgozik, a napelemeket és napkollektor mellett sikerrel használják a geotermikus energiát, illetve a biomasszát is. Bólyon az összes közintézményt megújulókkal fűtik, az iskolákban LED világítás található, de további ambiciózus terveik is vannak.

Szarvas a helyezését nem csak a helyi napenergia hasznosításban tett lépéseknek, vagy a rekord nagyságú közintézményi napelem felhasználásnak köszöntette, hanem az ország jelenleg legnagyobb és legmodernebb biogáz üzemének, illetve a már több évtizedes sikeres geotermikus energia felhasználásnak is.

A tavalyi évben az 5000 lakos alatti kategóriában Nagypáli vehette át a 2. díjat, 2010-ben Dunkerque-ben pedig Orosháza lett a második saját kategóriájában. Idén először 2 magyar település is bekerült a díjazottak közé. A harmadik éve zajló versenyhez jövőre további 5 ország csatlakozik majd, Németország, Bulgária, Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Csehország és Magyarország mellett Ausztria, Belgium, Románia, Skócia és Szlovénia is alkalmat kap a megmérettetésre.

A verseny eddig a RES Champions League projekt (Intelligent Energy Europe) keretében került megrendezésre, ez évtől újabb 3 évig a "Towards 100% RES rural communities" (szintén IEE) projekt keretében, a francia CLER vezetésével zajlik majd. A RES Champions League magyar fordulójának, a Napkorona és Biomassza Bajnokságnak a  szervezője az Energiaklub Módszertani Központ.

Forrás: Energiaklub 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu