Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szelídgesztenye-gubacsdarázs fenyegeti fáinkat
Felhívás a veszélyes kártevő észlelésének bejelentésére

Hazánkban is megjelenhet a szelídgesztenye fákra nagy veszélyt jelentő szelídgesztenye-gubacsdarázs. Az Olaszországban, Szlovéniában, Horvátországban és idén már Szlovákiában is pusztító, nagy mobilitású kártevő hazai megtelepedését és elterjedését megelőzendő, a Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és talajvédelmi Igazgatósága fokozott ellenőrzést végez a szelídgesztenye állományokban, faiskolákban, csemetekertekben, árudákban, kertészeti központokban, köz- és magánterületeken.


A Vidékfejlesztési Minisztérium továbbította intézkedés céljából a szlovák növényegészségügyi hatóság 2012. június 12-i értesítését a szelídgesztenye-gubacsdarázs (Dryocosmus kuriphilus), mint potenciálisan nagy veszélyt jelentő és nem őshonos károsító első szlovákiai előfordulásáról.

A gubacsdarázs nagyfokú mobilitása miatt fennáll a veszélye a károsító magyarországi átterjedésének, ezért az egész országban fokozott figyelemmel kell ellenőrizni a külföldről érkezett szelídgesztenye tételek károsító-mentességét.

A Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és talajvédelmi Igazgatóságának munkatársai fokozott ellenőrzést végeznek a szelídgesztenye állományokban, a faiskolákban, csemetekertekben, árudákban, kertészeti központokban, de a közterületeken és magánkertekben intenzív felderítést végeznek. A felderítés hatékonyságának növelése érdekében kérik az önkormányzatok szíves együttműködését.

A szelídgesztenye-gubacsdarázs által okozott fertőzés könnyen beazonosítható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által készített tünetlap segítségével. A Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és talajvédelmi Igazgatósága kéri az önkormányzatokat, hogy amennyiben a tünetlapon található elváltozásokat észlelik illetékességi területükön lévő szelídgesztenye-növényeken, haladéktalanul értesítsék az igazgatóságot (2100 Gödöllő, Kotlán Sándor út 3., e-mail: pest-nti@nebih.gov.hu; tel: 06-28/512-440).

A szelídgesztenye-gubacsdarázs okozta fertőzés tünetlapja

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu