Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 15.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Gödöllőn átadták a megújult Vasúti Királyi Várót
A Norvég Alap támogatásával újjászületett épületben közlekedési és helytörténeti kiállítás várja az érdeklődőket

Óriási érdeklődés mellett adták át Gödöllőn a Norvég Alap támogatásával megújult Királyi Várót június 18-án. A január közepén megkezdett munkák eredményeként ma eredeti állapotában láthatják az érdeklődők az épületet, ami egykor Erzsébet királyné és Ferenc József számára készült. A rendezvényt Siri Ellen Sletner, Norvégia nagykövete és Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt vezérigazgatója is megtisztelte jelenlétével.


Az átadó ünnepségre nosztalgia gőzössel érkeztek a vendégek

„Hihetetlen, hogy ilyen rövid idő alatt ide eljutottunk, hiszen a munkákat január közepén kezdték el - mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere, aki köszönetet mondott Norvégiának és a Norvég Alapnak. Elmondta, a Királyi Váró átadásával egy öt elemből álló projekt zárult le, aminek során megújult az Alsópark egy része, helyreállították a korábban megrongálódott Világfát, megszépült az Erzsébet park, restaurálták a barokk Kálváriát, és Erzsébet királyné szobrát, valamint sor került a Grassalkovich filagória felújítására és áthelyezésére.

„Ez Norvégia számára is fontos nap - jelentette ki Siri Ellen Sletner, aki elmondta, kezdettől fogva figyelemmel kísérte a projektet, s az eredményt lenyűgözőnek találja. Úgy fogalmazott, ez egy fontos kulturális örökség, aminek a megőrzése a jövő generáció számára is nagyon fontos. Kijelentette, Norvégia aktív résztvevője az európai együttműködésnek, s fontosnak tartja, hogy felelősséget vállaljon Európa közös jövőjéért. Ehhez nyújt segítséget a Norvég Alap, ami az elmúlt években Magyarországon több tucat programot támogatott.

Felemelő pillanatnak nevezte az átadást Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. vezérigazgatója, aki a vasút hőskorához hasonlította a projekt megvalósulását, és örömmel jelentette be, hogy megállapodást kötöttek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal annak érdekében, hogy folytatni tudják a MÁV tulajdonában lévő műemlék épületek felújítását. Mint mondta, a Királyi Váró ezeknek a sorában az egyik legfontosabb épület. Szarvas Ferenc köszönetet mondott a Norvég Alapnak, és a városnak, s kijelentette, igyekeznek azon is munkálkodni, hogy a vasúthoz kötődő infrastruktúra is megújulhasson Gödöllőn. Ezt uniós források segítségével kívánják megvalósítani.

Ezt követően Gaálné Dr. Merva Mária, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója ismertette az épület történetét, ami a kiegyezésig, 1867-ig nyúlik vissza. Ekkor indult meg a vasút Gödöllőn, s ekkor kapta a királyi család koronázási ajándékba az egykori Grassalkovich Kastélyt. A jelenlegi épület 1882-ben készült el, s a mostani helyreállítás eredményeként eredeti állapotában láthatják az érdeklődők.

Az átadási ünnepségen Gémesi György polgármester „Gödöllőért" ezüst emlékérmet ajándékozott Siri Ellen Sletner nagykövet asszonynak azért a nagyvonalú támogatásért, amivel a projekt megvalósítását segítette.

Gödöllő önkormányzata a „Várostörténeti és kulturális szempontból jelentős helyszínek rehabilitációja, többcélú hasznosítása" címmel benyújtott pályázatára az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok pályázati konstrukció keretében 1,7 millió euró támogatást nyert el. Ebből a Királyi Váró felújításának összköltsége 1,34 ezer euro, amiből a támogatás 1, 14 euró volt. A MÁV Zrt. kezelésében lévő állami tulajdonú műemléképület teljes külső és belső rekonstrukciójára sor került. Visszaépítették a kupolás fedélszerkezetet, a három homlokzaton végigfutó egykori kovácsoltvas oszlopokon álló, míves perontetőt, és felújításra került a város felőli oldalon a kocsifelhajtó, valamint az előtte lévő terület és a két oldalán hajdan volt kerti ágyások.

Az épület új funkciót kapott: az egykori hercegi, királyi és királynéi várókban kiállítóhelyet, a fennmaradó területeken idegenforgalmi létesítményt és kávézót alakítottak ki. A kiállítási részben a Közlekedési Múzeum az udvari vonatokkal és a királyi várók legszebb emlékeivel ismerteti meg a látogatókat. Olyan különlegességeket mutatnak be, mint a MÁV 1052. pályaszámú udvari vonati gőzmozdonyának modellje és a Tisza-vidéki vasút udvari kocsijának 1857-ből megmaradt bútorzata. A helytörténeti kiállítás részeként a Gödöllői Városi Múzeumból visszakerült ide a Stróbl Alajos által készített Erzsébet királyné és Ferenc József mellszobor, amik egykor a királyi váróteremben álltak, valamint Halmi Artúr grafikái, és olyan képeslapok, fotók, amik a királyi váró épületét mutatják be.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu