Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 15.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Erste Energiakorszerűsítési Hitel az önkormányzatoknak
Banki támogatás a hatékony és racionalizált önkormányzati működéshez
Energiahatékonysági projektek finanszírozásához nyújtott hitellel és a hozzá kapcsolódó akár 20 százalékos vissza nem térítendő támogatással kívánja ösztönözni a hazai önkormányzatokat az Erste Bank Hungary Zrt. az EBRD együttműködésével. Ennek a hitelprogramnak a kapcsán beszélgettünk Redling Károllyal, az Erste Bank önkormányzati igazgatójával a szektor finanszírozásáról, az önkormányzatok számára elérhető új lehetőségről.

   

Az Erste Bankról kevesen tudják, hogy az önkormányzati szektorban is aktív szereplőként van jelen. Mióta foglalkoznak önkormányzatokkal?

 Kétségtelen, hogy a köztudatba az Erste inkább, mint lakossági és vállalati szolgáltató épült be, azonban a kép mára ennél jóval árnyaltabb. Az Erste ma már teljes mértékben univerzális bankként működik a magyar piacon, nagyon komoly vállalati és önkormányzati szereplővé is vált. A public sector finanszírozási piacnak kb. 15%-át adja az Erste. Ez mára messze több, mint az önkormányzatok működésének, vagy beruházásainak a finanszírozása. Rengeteg az önkormányzati szektorhoz kapcsolódó projekt (közműberuházások, hulladék-gazdálkodási projektek, erőművi beruházás, energia-korszerűsítési projektek, infrastruktúra fejlesztési projektek) valósultak meg az elmúlt években az Erste Bank közreműködésével.

Mégis, kik a partnerei az EBH-nak?

A teljesség igénye nélkül legfőképpen városi rangú településekkel, megyei jogú városokkal állunk kapcsolatban, emellett ahogy említettem különböző a public sectorhoz tartozó projekttársaság, ill. beruházói kör jelenti ma a partnerkörünket.

Milyen újdonsággal tudnak szolgálni az imént említett ügyfélkör számára?

Az Erste minden olyan szolgáltatás- és termékcsomaggal rendelkezik, ami ma Magyarországon az önkormányzati szektor számára elérhető. A piaci igényeknek megfelelően igyekszünk szolgáltatásainkat folyamatosan fejleszteni. Ennek a folyamatnak a legújabb eleme az EBRD-vel közös önkormányzati hitelprogram.

 Mire és hogyan nyújt megoldást a hitelprogram?

A hitelkeret célhoz kötött, önkormányzati energiahatékonyság növelő beruházásokhoz vehető igénybe. A program célja kifejezetten az, hogy az önkormányzati szektor energiafelhasználásának racionalizálást támogassa. Ez jelentheti az önkormányzati/intézményi épületek fűtési rendszerének, hőszigetelésének a korszerűsítését, közvilágítás korszerűsítést, megújuló technológiák bevezetésének támogatását. A hitelprogram európai uniós forrásokból származó legfeljebb 20% mértékű vissza nem térítendő támogatással kívánja ösztönözni az önkormányzatokat az ilyen típusú beruházásaik megkezdésére. A konstrukció előnye, hogy ha a projekt a pénzügyi és műszaki feltételeknek megfelel, a támogatás kvázi automatikusan folyósításra kerül, nem kell rá külön pályázatot benyújtani.

 

Miért gondolják, hogy az energiahatékonyságot célzó projektek finanszírozására igény van?

Éppen az önkormányzatok oldaláról érkeztek egyre erősebb jelzések, hogy szükség van ilyen jellegű beruházások finanszírozására. Az önkormányzatok éves költségvetésében ugyanis jelentős tételt képviselnek az energiaköltségek, melyek például az intézmények korszerűtlen fűtési, világítási rendszereinek és az elavult szigeteléseknek is köszönhetők. Ma már a bankok sokkal jobban megválogatják, mely önkormányzat, mely beruházása mellé hajlandóak pénzügyi forrásokat biztosítani. Minden bank, így az Erste is szívesebben finanszíroz olyan beruházásokat, amelyek révén az önkormányzat költséget takarít meg, vagy extra bevételre tesz szert. Ez a hitel program jó célokat szolgál, megfelelő felhasználása esetén hozzá tud járulni az önkormányzatok működési költségeinek csökkentéséhez.

Mekkora támogatásra lehet szert tenni?

A támogatás az energia megtakarítás becsült szintjén alapul, és a részfinanszírozások maximum 20 százalékáig terjedhet. Az energia megtakarítás mértékét az EBRD szerződött műszaki szakértője ellenőrzi.

Mikortól és főképpen hogyan lehet a hitelhez és a támogatáshoz hozzájutni?

A hitelkeret 2011. május 23-tól érhető el az Erste Bankban. Azon önkormányzatoknak, akik részesülni szeretnének ebből a hitelből, nincs más dolguk, mint a 06-1/373-2107-es telefonszámon kapcsolatba lépni kollégáimmal a beruházás, ill. a finanszírozás részleteinek egyeztetése céljából.

Hogyan látja az Erstét az önkormányzati szektorban?

Ma nem könnyű sem a bankok, sem az önkormányzatok helyzete. Az elmúlt években az önkormányzati szektor jelentős adósságokat halmozott fel, amely több okra vezethető vissza. Mindeközben a magyar bankszektor sem most éli a legszebb napjait. Ma már sokkal nehezebb finanszírozható önkormányzatot, finanszírozható projektet és finanszírozni hajlandó bankot találni. Azt gondolom hogy az Erste Bank ezzel a hitelprogrammal is azt bizonyítja, hogy továbbra is meghatározó pénzügyi partnere kíván lenni a hazai önkormányzati szektornak. A bank elsődleges célja olyan beruházások finanszírozása, amelyek jelentősen hozzájárulnak az önkormányzatok működési költségeinek csökkentéséhez, az intézményrendszer racionalizálásához, ezzel pedig a hosszú távú rentábilis működés megalapozásához. Ezért merjük jó szívvel ajánlani az önkormányzati szektor számára ezt a hitelprogramunkat.

 További információk

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu