Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 15.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Új önkormányzati szövetség van megalakulóban?
Független Polgármesterek a Településekért néven alakítanának szervezetet egyes független városvezetők

Országos Polgármesteri Találkozót tartottak június 10-én Esztergomban, hogy a városvezetők a készülő önkormányzati törvény, az adósságrendezési törvény, valamint a várható közigazgatási reform hatásaival kapcsolatban egyeztessenek. A rendezvényen többek között Visegrád, Lábatlan, Fertőd polgármestere képviseltette magát, akik beszámoltak arról, hogy településeiken milyen a viszony a testület és a polgármester között.


A megjelentek közül többen kísértetiesen hasonló helyzetről számoltak be, mint amilyen Esztergom közéletét jellemzi. A polgármestert Harcon is minden hatás és jogkörétől megfosztották.  Jó példákról is beszámoltak, például Lábatlan és Mogyorósbánya esetében, ahol a hatékony együttműködés és a független érdekképviselet a jellemző. Akadtak olyan települések is - többek között Sümeg és Fertőd - ahol hatalmas adósságállományt örököltek, ezért a mindennapi élet biztosítása komoly erőfeszítést igényel.

Összességében megállapítható, hogy települési szinten a pártpolitikát a helyi érdekek felül kell, hogy írják. A független polgármesterek javasolták egy országos szövetség életre hívását, amelynek elnevezése: „Független Polgármesterek a Településekért". Ez a szövetség érdekképviseletet látna el, elsősorban a polgármesterek jogállásával kapcsolatban, valamint véleményezné a készülő önkormányzatokat érintő törvényeket, javaslatokat.

A szervezet felkutatna és közzétenne olyan jó példákat, amelyek más települések számára is hasznosíthatóak, mint például a közvetlen demokrácia gyakorlása, illetve a közös döntés előkészítés hasznossága, vagy a település életében a takarékos üzemeltetés fontossága. Kiemelt hangsúlyt fektetnének a nyilvánosság bevonására, hiszen ez biztosítja a korrupciómentes és erkölcsi alapon működő önkormányzatiságot.

A független polgármesterek arra hívták fel a figyelmet, hogy a települések életében nem a pártokhoz való hűség, illetve ideológiai elkötelezettség, hanem a település érdeke a legfontosabb. Éppen ezért tartják sürgősnek és szükségszerűnek az országos hálózat kiépítését, ahol mindazokat a kezdeményezéseket és mozgalmakat segítenék, támogatnák, amelyek a települések mindennapjait teszik jobbá. Az aprófalvaktól a nagyvárosokig előtérbe kerülne a civilek véleménye, a civil érdekek képviselete - áll Esztergom Város Önkormányzatának június 21-én kiadott közleményében.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu