Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 15.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Költségvetés, közlekedés, környezetvédelem
Stratégiai témák a Régiók Bizottsága plenáris ülésének napirendjén

A régiók és települések képviselői június 30-án véleményezik az új uniós költségvetéssel kapcsolatos terveket, és Jutta Hauggal, az Európai Parlament Költségvetési Bizottságának alelnökével megvitatják a pénzügyi prioritásokat. A Régiók Bizottsága plenáris ülésének napirendjén szerepel még egy vita a közlekedési ágazat jövőjéről, valamint az Európa környezetvédelmi teljesítményének javítását célzó helyi szintű javaslatok megtárgyalása.


A plenáris ülést a Régiók Bizottsága (RB) vezető testületének, az Elnökségnek az ülése készíti elő június 29-én. A 60 tagból álló testület Mercedes Bresso RB-elnök vezényletével megvitatja a jövőbeli tanácsi elnökség prioritásait Elżbieta Bieńkowskával, a regionális fejlesztésért felelős lengyel miniszterrel.

Az uniós fellépés jövőbeli költségvetési keretére vonatkozó javaslatok Európai Bizottság általi elfogadásához kapcsolódóan az RB tagjai különös figyelmet szentelnek azoknak a prioritásoknak, amelyeket Jutta Haug, az Európai Parlament Költségvetési Bizottságának alelnöke fog ismertetni. Az európai régiók és városok azt várják, hogy az EU támogassa a helyi és regionális fellendülés beindítására irányuló erőfeszítéseiket, és továbbra is törekedjen a regionális különbségek megszüntetésére - adja hírül a www.cor.europa.eu.

Az Európai Bizottság a közelmúltban nagyra törő terveket ismertetett a kontinens közlekedési hálózatának fejlesztésére, valamint a hálózat fenntarthatóságának 2050-ig történő növelésére vonatkozóan. A témát tárgyaló RB-véleményt Antonio Costa (PT/PES), Lisszabon polgármestere állította össze, támogatva azt az átfogó célkitűzést, hogy 2050-re 60 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ezt olyan intézkedések segítségével lehet elérni, mint a fenntartható városi mobilitásra vonatkozó tervek kidolgozása legalább a nagyvárosok számára, a teherautók megadóztatása a környezetre és az egészségre káros hatásaik miatt, illetve a különböző közlekedési rendszerek és szolgáltatások jobb integrálása. Antonio Costa az RB tagjaival és Siim Kallasszal, az Európai Bizottság közlekedéspolitikáért felelős alelnökével vitatja majd meg javaslatait.

A plenáris ülés napirendjén a környezetvédelmi kérdések kiemelt helyen szerepelnek. A magyar EU-elnökség kérésére az RB előretekintő véleményt fogad el a helyi és regionális önkormányzatoknak a fenntartható vízgazdálkodás ösztönzésében betöltött szerepéről. A dokumentumot Nichi Vendola (IT/PES), Puglia régió elnöke szövegezte meg. A vélemény egyebek mellett kéri, hogy a vízkészletekkel való gazdálkodás vízgyűjtőterület-alapon történjen. Ez a határokon átnyúló megközelítés a helyi, regionális és nemzeti kormányzatok bevonását jelenti, amire többek között a Polgármesterek Szövetségének a tiszta vízkészletekkel kapcsolatos új 20-20-20-as célkitűzésekre való kiterjesztése által kerülhet sor.

A dokumentum hangsúlyozza a víz jelentőségét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, hiszen a vízkészletekkel való helyes gazdálkodás hozzájárulhat az alternatív energiaforrások hatékony felhasználását ösztönző, így a CO2-kibocsátást csökkentő fenntartható növekedési modellek előmozdításához. Ez a különféle szakpolitikák közötti kölcsönös kapcsolat a tárgya egy másik, az RB plenáris ülésének napirendjén szereplő véleménynek is. Az éghajlat-változás elleni fellépés érvényesítését tárgyaló dokumentumban annak szerkesztője, Ilmar Reepalu (SE/PES), Malmö polgármestere rámutat, hogy el kell érni azt, hogy az éghajlatváltozás kezelése az összes uniós politika alapvető elemévé váljon, valamint az uniós finanszírozási alapok szerves részét képezze.

Az RB tagjai felvázolják még az általános gazdasági érdekű szolgáltatások állami támogatására vonatkozó szabályok megreformálásával kapcsolatos kéréseiket is. A regionális és helyi önkormányzatoknak a közszolgáltatások - például az egészségügyi ellátás vagy a tömegközlekedés - támogatása kapcsán be kell tartaniuk a tisztességes piaci verseny biztosítását célzó uniós jogszabályokat. Karl-Heinz Lambertz (BE/PES), a belgiumi német ajkú közösség miniszterelnöke alaposan megvizsgálta az Európai Bizottság közelmúltban közzétett, „2. Monti-Kroes-csomag"-ként is ismert reformterveit. Az általa készített, a plenáris ülésen megvitatandó véleménytervezet ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós fellépésnek azokra a szolgáltatásokra kell korlátozódnia, amelyek valódi európai vagy határokon átnyúló dimenzióval rendelkeznek.

A plenáris ülésen ezenkívül elfogadásra vár még két, az Európa 2020 stratégia egy-egy kiemelt kezdeményezésének szentelt vélemény - az „Innovatív Unió", valamint az „Új készségek és munkahelyek menetrendje" című - is.

A vitákat a www.cor.europa.eu honlap élőben közvetíti június 30-án, csütörtökön 15 és 21 óra között, illetve július 1-jén, pénteken 9 és 13 óra között.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu