Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 15.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Közoktatási konferencia - egy időben, hat helyen
A VideoGate-tel többszáz kilométerről is be lehetet kapcsolódni az eseményekbe

„A közoktatási rendszer átalakításának irányai" címmel országos konferenciát szervezett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége május 26-án, Gödöllőn. A rendezvénybe a Magyar Telekom és a KFKI VideoGate szolgáltatásának köszönhetően, élő videokapcsolat segítségével az ország további öt helyszínéről - Győrből, Kistokajból, Pécsről, Szolnokról és Zalaegerszegről - kapcsolódtak be hallgatók és hozzászólók. De vajon hogyan is működik ez a szolgáltatás, és milyenek voltak a külső helyszínek moderátorainak tapasztalatai?


Gémesi György Gödöllőn átadja a szót Kupainé Ambrus Gyöngyinek, aki Kistokajból, a Videogate-en keresztül tart előadását 

Gödöllő

A Magyar Telekom képviselője a nyitó előadás előtt kiemelte, hogy komplex ICT szolgáltatásaink költséghatékony módon tudják segíteni az önkormányzatok munkáját. A záró körkapcsolás során szinte mindegyik helyszíni moderátor kiemelte, és megköszönte a magas színvonalú technikai kiszolgálást, és kifejezték abbéli reményüket, hogy a jövőben is ilyen módon tudják a közös munkát, gondolkodást folytatni. Néhányan annak örültek, hogy ezen videós támogatás nélkül - idő, és pénz hiányában - nem tudtak volna részt venni az eseményen.

A konferencia kiemelkedő érdeklődés mellett zajlott, Gödöllőn mintegy kétszázötvenen, a többi vidéki helyszínen is helyszínenként negyven-hetven fő vett részt. Interaktív módon zajlott a rendezvény, hiszen vidékről nemcsak kérdezték a Gödöllőn tartózkodó előadókat (és persze válaszokat is kaptak), hanem az egyik előadó a prezentációját is Kistokajból tartotta, sőt volt, aki video-interjúban mondta el a gondolatait a résztvevők számára.  A konferencia utáni beszélgetések során is egyértelműen látszott, hogy mindenki számára nagy élményt jelentett a távoli, mégis a hangban és képben egyaránt életszerű  videó kommunikáció.

Kistokaj

A Gödöllőtől 147 kilométerre fekvő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kistokajban harmincan vettek részt a konferencián a helyi szakemberek mellett. Mint Kupainé Ambrus Gyöngyi polgármestertől megtudtuk, a videokonferencia kivételes lehetőség volt számukra, hiszen a Kistokajban jelenlévő polgármesterek a nagy távolság miatt nem tudták volna megoldani, hogy személyesen vegyenek részt a rendezvényen.

„Talán még nagyobb élmény is volt így, hiszen egyszerre öt másik helyszínnel voltunk kapcsolatban, és közvetlenül fogalmazhattuk meg véleményünket, kérdéseinket. Mindezt kiváló kép és hangminőség mellett, mert a Magyar Telekom szakemberei időt és energiát nem kímélve dolgoztak azon, hogy minden feltétel a legoptimálisabb legyen. Kistokajban is kiépítették a videokonferencia technikai eszközeit, így helyben tarthattam meg az előadásomat a közoktatási, kulturális intézmények integrációjának előnyeiről. A kistelepüléseken létrejött általános művelődési központok jövőjét még nem látjuk, de az elmondható, hogy gazdaságosabban működnek jelenleg, mint az önálló intézmények, így követendő példák lehetnek az 1500-2000 lakosú települések számára" - sorolja Kupainé Ambrus Gyöngyi.

A konferencia résztvevői elismeréssel szóltak arról, hogy államtitkár asszony és a MÖSZ elnöke lehetőséget nyújtott az érintettek aktív részvételére, a közoktatást érintő változások előtt elmondhatták véleményüket a fenntartók, közoktatási szakemberek. A Kistokajban megjelent polgármestereket, oktatási szakembereket leginkább a következő kérdések foglalkoztatták: A közoktatást érintő szervezeti változások mikortól lépnek életbe, érintik-e a már kinevezett igazgatókat, illetve a változások mennyire lesznek hatással a pedagógusokra? Ha a fenntartói jogokat elvesztik az önkormányzatok, csak intézményüzemeltetetési feladatok maradnak az önkormányzatoknál? Hogyan lehet majd a helyi érdekeket képviselni, a kormányhivatalok döntési mechanizmusában milyen szerepet kapnak az önkormányzatok? Milyen forrásból tervezik megoldani a pedagógusok központi bérezését? Lesznek-e kötelező, „kényszertársulások"?

A kistokaji önkormányzat legközelebb is szeretne külső helyszínt biztosítani a MÖSZ rendezvényeinek. „Szívesen részt vállalnánk a szervezésben is, mert jobban meg tudnánk mozgatni a helyi erőket. Már többen előre jelezték részvételi szándékukat, ha lennének még hasonló konferenciák" - zárja szavait a polgármester asszony.  

Szolnok

Szolnokon Boldog István, Kétpó polgármestere vállalta a moderátori feladatot, amely - mint kiderült - hálás feladatnak bizonyult. A Tisza parti városban negyven, Bács-Kiskun-, Békés-, Pest-, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkezett oktatási szakember nézte és hallgatta végig az előadásokat. „Mindenki számára teljesen új volt ez a lehetőség, amiért szeretnénk köszönetet mondani a Magyar Telekomnak és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének" - kezdi Boldog István, - legtöbbem részt sem vehettünk volna a rendezvényen a technika e vívmánya nélkül."  

„Nálunk, mivel zömében kistelepülésekről jöttünk, elsősorban a kisiskolák helyzetét érintő kérdések fogalmazódtak meg" - folytatja a polgármester. „Hogy csak néhányat említsek ezek közül: Mennyiben módosul a pedagógusi életpálya modell? Változik-e a minimális osztálylétszám? Folytatódik-e az egészséges és a fejlődésben elmaradt, fogyatékossággal küzdő gyermekek oktatásának integrációja? Ezeket mindjárt fel is tettük az államtitkár asszonynak, s legtöbbre meg is kaptuk a választ. A többit írásban küldjük el neki. Azt hiszem polgármester társaim nevében is mondhatom: kitűnőnek tartjuk a kezdeményezést és várjuk a későbbi, hasonló rendezvényeket."

Zalaegerszeg

A Zalaegerszegen, Zala Megyei Közgyűlés Hivatalában Halász Gábor, Kiskutas polgármestere moderálta a konferenciát. Számára már nem új ez a szerep, hiszen korábban hosszú éveken át televíziózott, s többször kellett élő adásban bejelentkeznie különböző helyszínekről, eseményekről. Nem is beszélve arról, hogy a 2009 októberében, a Parlament előtt rendezett önkormányzati demonstráció szóvivője és egyik előadója is ő volt. Halász Gábor azon kevesek közé tartozik, akik már a technikát is ismerték, mivel néhány éve, szintén a Magyar Telekom segítségével sikerült megvalósítani, hogy zalavári harangszó öt erdélyi település azonos időben megszólaltatott harangjának hangjával egyszerre legyen hallható a Zala megye megalapításának 1000. évfordulójára rendezett ünnepségen.

Zalaegerszeg azért különleges a külső helyszínek közül, mert itt gyűltek össze a legtöbben: közel százan érkeztek a környező zalai aprófalvakból. „Mint az ötlet, mint a megvalósítás zseniális volt - fejti ki Kiskutas első embere - költséghatékony és környezetbarát, hiszen nem kellett keresztül utaznunk a fél országot. Ez a megoldás egyébként sem lett volna kivitelezhető, hiszen lehetetlen lenne ennyi embert egyszerre rávenni egy gödöllői útra, nem is beszélve arról, hogy el sem fértünk volna a központi helyszínen."

Mivel Zala aprófalvas megye, a kistelepülések polgármestereit leginkább a 2000 fős limit kérdése foglalkoztatta. Mindemellett az egybegyűltek azt is szerették volna megtudni, hogy a 2013-ban felálló Járási Kormányhivatalok hogyan fogják finanszírozni a gyakorlatban az oktatási intézményeket.   

Győr, Pécs

A Közoktatási konferencia további két helyszínén, Győrben, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Hivatalának dísztermében, Babos Attila dunaszegi polgármester, illetve Pécsett, a Pécsi Városfejlesztési Kft. irodaházában, Staub Ernő oktatási referatúra vezető moderálásával szintén nagy érdeklődés kísérte a konferenciát, s mindkét helyről számos kérdés érkezett Hoffmann Rózsa államtitkár asszonyhoz.

Bővebb információ a Videogate szolgáltatásról: http://www.e-targyalas.t-systems.hu/

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu