Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 15.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Helyi termékekre van szükség a közétkeztetésben
Tárcaközi munkacsoportot alakul a kezdeményezés megvalósítására

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős valamint egészségügyért felelős államtitkára és a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára üdvözli a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és az oktatási jogok biztosa közös állásfoglalását, mely az egészséges, helyi termékek megjelenését sürgeti a közétkeztetésben. A két tárca együttműködve kívánja segíteni e cél megvalósulását, ezért tárcaközi munkacsoport létrehozását kezdeményezik.


Dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és Dr. Aáry-Tamás Lajos az oktatási jogok biztosa közös sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet annak fontosságára, hogy az iskolai és óvodai közétkeztetésben a helyi forrásból származó, egészséges táplálék váljon meghatározóvá. E törekvés sikerének elősegítését a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) is kiemelten fontos, közös feladatának tartja. Gyermekeink egészsége, sok szülő jövedelme és egy egész ágazat jövője is nagyrészt azon múlik, hogy tudjuk-e növelni a jó minőségű, hazai élelmiszerek arányát a fogyasztásban.

Dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a tárca igen fontosnak tarja a helyi élelmiszertermelés és a közétkeztetés összekapcsolását. A minisztérium több agrár-szakképző központjába már ma is beszállítanak helyi termelők. A tárca szorgalmazza, hogy más állami, önkormányzati működtetésű intézmények, illetve alapítványok, egyházak is kövessék e jó példát. Ennek érdekében egyeztetéseket kezdeményez az érintett minisztériumokkal.

Dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára kiemelte, hogy a közoktatás csak úgy tehet eleget az egészség- és a környezeti neveléssel kapcsolatos elvárásoknak, ha intézményeiben a gyakorlatban is biztosítja a saját táplálkozási kultúránknak és hagyományainknak megfelelő helyi élelmiszerfogyasztás megvalósítását. Gyermekeink egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy friss, magas tápértékű, vegyszermentes és biztonságos élelemhez jussanak.

Dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy az egészséges helyi élelmiszerekkel való ellátás a népegészségügyi program fontos eleme, ezért a Semmelweis Tervhez kapcsolódóan szorgalmazza a kórházak és egyéb egészségügyi intézmények közétkeztetési rendszerében jó minőségű, biztonságos helyi élelmiszerek felhasználását.

Az államtitkárok elmondták, hogy kezdeményezik egy tárcaközi munkacsoport létrehozását a közös program részleteinek kidolgozására és mielőbbi beindítására. Az egyeztetésbe a későbbiekben az egyéb állami intézményeket, a fegyveres testületeket és az önkormányzatokat felügyelő tárcák bevonását is tervezik. A rendszer széles körű kiterjesztése - lerövidítve az élelmiszerláncot - nagyobb élelmiszerbiztonságot, egészségesebb élelmiszerellátást teremthet a közintézményekben úgy, hogy közben erősíti a helyi gazdaságot, a helyi élelmiszertermelés és -feldolgozás egész rendszerét, stabilizálva annak helyi piacait - adja hírül a Vidékfejlesztési Minisztérium és Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu