Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Sehol sem vonják vissza a már kivetett földadót
Jelenleg nyolc településen van földadó, amelynek éves összege többnyire 300 forint aranykoronánként

Sehol sem törlik el az önkormányzatok a földadót annak hatására, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a napokban a kivetett adó eltörlésére szólította fel az érintett településeket. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint (TÖOSZ) viszont már folyik a földadóról szóló önkormányzati rendeletek felülvizsgálata a megyei kormányhivataloknál – írja az agrárszektor.hu. 


Nem vonják vissza az önkormányzatok az idéntől bevezetett földadót annak hatására, hogy Fazekas Sándor a napokban erre szólította fel az érintett településeket. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke az agrárszektor.hu-nak elmondta, hogy a miniszteri nyilatkozat csupán kérésként értelmezhető, így annak jogi vonatkozása nincs.

Az elnök szerint ugyanakkor már folyik az érintett önkormányzatok földadóról szóló rendeleteinek felülvizsgálata a megyei kormányhivataloknál, amelyeknek hivatalból át kell tekinteniük a települési jogszabályokat. A felülvizsgálat eredményei fontosak lehetnek abból a szempontból, hogy az önkormányzatok a földadót jogszerűen vezették-e be. Ezzel párhuzamosan a közeljövőben az is kiderülhet, hogy – miként az agrártárca korábban kilátásba helyezte – kerülnek-e földadóval kapcsolatos módosítási javaslatok a parlament elé. Ezek alapján tavasszal eldőlhet, mi lesz a földadó sorsa – vélte az elnök.

Mint ismert, a földadó kivetési lehetőségét az adótörvények tavalyi módosításával teremtette meg a parlament. A TÖOSZ a közelmúltban felmérte, hogy az új adóztatási formát ténylegesen hány önkormányzat léptette életbe.

Az érdekképviselet információi szerint a földadót máig nyolc településen vetették ki. Az már az év elején kiderült, hogy a Csongrád megyei Mindszenten, a Nógrád megyei Karancsalján és Nagykeresztúron, a Vas megyei Rábapatyon, illetve a Zala megyei Kisvásárhelyen és Szalapán éltek a lehetőséggel. (Korábbi hírek Tóalmást is ide sorolták, de a Pest megyei településen nem vetettek ki földadót). A közelmúltban Balmazújváros is reflektorfénybe került, mivel az ottani gazdák félpályás útlezárással tiltakoztak az új adó bevezetése ellen. A TÖOSZ felmérése most pedig azt is megállapította, hogy a földadót a Komárom-Esztergom megyei Súron is életbe léptették.

Schmidt Jenő szerint a földadó éves összege a legtöbb helyen 300 forint aranykoronánként, így egy közepes minőségű, 20-25 aranykoronás terület után a tulajdonosoknak hektáronként 6-7 ezer forintot kell fizetniük. Ez a 68-70 ezer forintos hektáronkénti éves uniós területalapú támogatás nagyjából tíz százalékának felel meg.

Forrás: agrárszektor.hu - agrárfórum.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu