Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megújult elnökséggel folytatja a munkáját a MÖSZ
Tisztújító közgyűlés: továbbra is Gémesi György vezeti a szövetséget

Ismét Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét választotta elnökének az önkormányzati választások utáni első tisztújító küldöttgyűlésén a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). A Gödöllőn megrendezett küldöttgyűlésen Gémesi György elnök beszámolt a szövetség elmúlt négy év során végzett munkájáról, majd a megyei küldöttek megválasztották a következő ötéves ciklusra a MÖSZ elnökségét és felügyelő bizottságának tagjait. 


„A Magyar Önkormányzatok Szövetsége az elmúlt négy év során is igyekezett mindent megtenni az önkormányzatok érdekeinek érvényesítéséért, autonómiájuk és működőképességük megőrzéséért” – kezdte elnöki beszámolóját Gémesi György, majd az önkormányzati szektor, illetve az érdekegyeztetés általános helyzetéről, problémáiról, illetve a szövetség hazai és nemzetközi tevékenységéről számolt be az egybegyűlteknek. 

Az önkormányzati szektor jelenlegi problémái közül Gémesi György a még nem kellően finomra hangolt feladatfinanszírozásból, illetve az oktatási intézmények fenntartásának és üzemeltetésének különválasztásából fakadó, településekre nehezedő terheket emelte ki. A fenntarthatóságot veszélyeztető folyamatnak nevezte az adóbevételek felélését, szociális célokra történő felhasználását, és így sem a fejlesztésekre, sem a fenntartási, pótlási folyamatra nem jut forrás, aminek következtében a már elért eredmények is veszélybe kerülnek. Kiemelte továbbá, hogy a polgármesterek, különösen a kistelepülések vezetői státuszát jelentősen gyengíti a méltatlanul alacsonyra csökkentett bér és valószínűleg ez az oka annak is, hogy egyes településeken senki sem indult polgármesterjelöltként.

Sajnálatos az is – folytatta az elnök –, hogy az elmúlt években meggyengült az önkormányzati érdekérvényesítő képesség, mivel a polgármesterek már nem vehetnek részt az Országgyűlés munkájában, a kormányzat és az önkormányzati szövetségek közötti egyeztetés céljára létrehozott Önkormányzatok Nemzeti Egyeztető Tanácsa (ÖNET) ülésein pedig érdemi egyeztetés helyett csupán tájékoztatást kapnak az önkormányzati oldal képviselői. A MÖSZ mindennek ellenére folyamatosan részt vett és vesz a különböző kormányzati és más szervezetekkel való egyeztetésben.

Gémesi György elmondta, a MÖSZ az elmúlt négy év során is alapfeladatának tekintette az önkormányzati szakpolitikai konferenciák, szemináriumok rendezését, lehetőséget adva az aktuális kérdéskörök szélesebb körben történő megvitatására. A rendezvények közül kiemelte az önkormányzatok finanszírozásáról, az önkormányzati médiakommunikációról, a V4 országok önkormányzatainak együttműködéséről, a közfoglalkoztatásról, településüzemeltetésről és a települések önfenntartó képessége fokozásának lehetőségeiről rendezett konferenciákat, a vidékfejlesztési konzultáció-sorozatokat, valamint a Magyar Polgármesterek Világtalálkozóit.

Aktív volt a MÖSZ nemzetközi tevékenysége is – ismertette az elnök –, hiszen a szövetség partnerségben működik együtt az Európa Tanács (ET) Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusával (CLRAE), az Európai Önkormányzatok és Régiók Tanácsával (CEMR) és tagja az Európai Unió Régiók Bizottságának (CoR) is. A szövetség a CoR együttműködésével nemzetközi konferenciát tartott többek között a többszintű kormányzás európai kultúrájának tapasztalatairól, illetve a menekültek és a migráció európai társadalomra gyakorolt hatásáról. A 2014-ben megrendezett Magyar Polgármesterek X. jubileumi Világtalálkozója keretében pedig a V4 önkormányzatok szövetségei és testvérvárosai találkozójára került sor Gödöllőn, ahol a jövőre vonatkozóan szorosabb V4 együttműködésről döntöttek, például uniós és V4 projektekben dolgozik együtt a MÖSZ V4 önkormányzatokkal és szövetségekkel.

Az elnöki beszámolót követően a küldöttek elfogadták a szövetség alapszabályának módosítását, a pénzügyi beszámolót, majd megválasztották a szövetség elnökségének és felügyelő bizottságának tagjait. A megjelentek egyhangú szavazással ismét Gémesi Györgyöt választották a szövetség elnökének, a két társelnök Ribányi József, a Tolna megyei közgyűlés alelnöke és Eszes Béla, Jánoshida polgármestere lett. A megújított elnökség tagjai: Ambrus Gyöngyi Kistokaj, Babák Mihály Szarvas, Hatvani Miklós Isaszeg és Olajos Mihály Szentpéterszeg polgármestere. A felügyelő bizottság elnöke Boldog István, a Fidesz országgyűlési képviselője, tagjai Tilhof István Mátyásdomb és Halász Gábor Kiskutas polgármestere lettek.

Forrás: möszlap.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu