Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Több mint 40 milliárd forint kastélyok fejlesztésére
A fejlesztési projektek csak úgy lehetnek sikeresek, ha a kastélyokat övező térség is tud kínálni programokat a látogatóknak

A Nemzeti Kastélyprogram keretében több mint 40 milliárd forintot fordít a kormány 35 magyar kastély megőrzésére – mondta a Miniszterelnökség örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára 2015. február 24-én, Ozorán, a dunántúli kastélyok fejlesztéséről tartott társadalmi egyeztetésen.


A Pipo-várban rendezett konzultáción Puskás Imre hozzátette: a kastélyok megújításának fontos szempontja, hogy olyan tartalmakkal töltsék meg a fejlesztéseket, amelyek önfenntartóvá teszik az épületeket. A fejlesztési projektek úgy lehetnek sikeresek, ha a kastélyokat övező térség is tud kínálni programokat a látogatóknak – jegyezte meg. Példaként említette az ozorai várat érintően a Tolna megyei önkormányzatnak a Sió turisztikai fejlesztését célzó terveit

Sághi Attila, a Forster Központ elnöke emlékeztetett: a Nemzeti Kastélyprogram keretében a 2014 és 2020 közötti pályázati időszakban 33 milliárd forint európai uniós és tízmilliárd forint hazai költségvetési forrásból országszerte 35 kastélyt fejlesztenek, közöttük 19 műemlék-együttes a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től kerül a Forster Központ kezelésébe. Sághi Attila szólt arról, hogy 35 helyszín projektjeit másfél év alatt készíti elő a központ.

„Nem hagyományos befektetői szemlélettel nézünk a fejlesztésekre, de az igény az, hogy ne kelljen néhány év alatt veszteség formájában visszafizetni az európai uniós támogatást” – mondta. Nagy Andrea, a központ pályázati főosztályvezetője többek közt arról beszélt, hogy a 2007 és 2013 közötti időszak projektjei közül 2015 végéig az ozorai Pipo-várban, Somogyváron, Edelényben és Majkon is lezárulnak a turisztikai beruházások.

A három ütemben megvalósuló kastélyprogram egyes projektjeire legfeljebb másfél milliárd forintot lehet fordítani, elvárás ugyanakkor a látogatottság és a bevételek növelése, utóbbit szálláshelyek, vendéglátóhelyek kialakításával lehet elérni. Egy kastély felújításának átlagos kivitelezési ideje 18 hónap lesz – mondta. A konzultációsorozat hatodik állomására hívott, érintett települések vezetői beszámoltak a műemlékekhez kapcsolódó turisztikai elképzeléseikről.

Fentős Zoltán, Somogysárd független polgármestere szerint a híres somogysárdi ménesnek egykor otthont adó Somssich-kastélyt mindenképpen a lovas sportra, lovas turizmusra lehetne hasznosítani. Dégen szintén lovas turisztikai jövőt képzelnek el a Festetics-kastély fejlesztéséhez kapcsolódva – mondta Gárdonyi Sándorné polgármester, Ozorán pedig a Sión tervbe vett vízi turizmus mellett kerékpáros idegenforgalom fellendülésében is bíznak.

Béndek József, a Fejér megyei Soponya független polgármestere azt kérte, hogy a 6 ezer négyzetméteres, soponya-nagylángi Zichy-kastély a vagyon megőrzése érdekében minél előbb kerüljön a Forster Központ kezelésébe; a veszteségek között említette, hogy a klasszicista műemlék udvarán állt díszkutat például elbontották és elvitték. A kastély eltűnt darabjait még most is össze lehet gyűjteni – mondta a település vezetője.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu