Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A magyar egészségügy önkormányzati nézőpontból
Gémesi György az egészségügyi ellátás települési feladatairól beszélt az Önkormányzati Egészségügyi Napok Téli Szimpóziumán

Az önkormányzatok egészségügyi ellátásban betöltött szerepéről, feladatairól és felelősségéről beszélt előadásában Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke az Önkormányzati Egészségügyi Napok téli szimpóziumán, 2015. február 24-én, Budapesten, ahol elsősorban az egészségügyi ellátórendszer átalakítása során megtett és tervezett intézkedések várható hatásai, mellékhatásai kerültek terítékre.


Az egészségügyi ellátórendszer fenntartásában és a helyi közösségek egészségi állapotának alakításában vállalt önkormányzati szerepről szólva Gémesi György többségében egyetértett az egészségügyben történt változásokkal. Így volt ez például a kórházak állami kézbe vétele esetében, bár – mint mondta – azóta sem történt lényegi változás az intézmények működésében.

Örvendetesnek nevezte az egészségügyi alapellátás önkormányzati kézben maradását is, ami – véleménye szerint – jobb helyen van az önkormányzatoknál, hiszen ez esetben továbbra megmarad a személyes kontaktus az emberekkel, akiktől közvetlenül érkezhetnek a visszajelzések. Az önkormányzati feladatok állami kézbe vételének negatív példájaként említette a közoktatást, ahol a döntéshozók lemondtak arról a kreativitásról, arról a pluszról, amit a helyi közösségek tudnak hozzáadni az intézmények működtetéséhez.

A háziorvosokkal kapcsolatban tervezett intézkedéseket illetően a MÖSZ elnöke egyetért az iparűzési adó fizetése alóli mentesség megadásával, viszont a rezsiköltség elengedését nem támogatja. A rendelőintézetek használatáért fizetendő bérleti díj elengedését el tudja fogadni, de felhívja a figyelmet az amortizációs költségekre, amelyek az önkormányzatokat terhelik. 

A következő generáció egészségének megalapozásában döntő fontosságú a mindennapos testnevelés bevezetése – fejtette ki Gémesi György –, de az iskolán kívül is gondoskodni kell a sportolási lehetőségek megteremtéséről, ami szintén önkormányzati faladat, legyen szó szabadtéri fitneszparkok építéséről, vagy a települési tömegsport rendezvények, illetve egészséges életmódra nevelést szolgáló szabadidős programok szervezéséről.

A szimpózium további részében – egyebek mellett – a készülő alapellátási törvény-tervezetről, az egynapos ellátás szerepének növeléséről, a kórházi adósságállomány konszolidációjáról, a hálapénz munka- és büntetőjogi megítéléséről, a műhibaperekről, továbbá az egyetemekhez köthető betegellátás helyzetéről hangzottak el előadások.

Forrás: möszlap.hu 

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu