Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Csőd szélén az ország legnagyobb hulladékszállítója
A kétszáznegyven településen szolgáltató cég kintlévősége csaknem négyszáz millió forint

Több százmillió forintos járuléktartozást és kintlévőséget halmozott föl az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási (ÉAK) Kft., amely 240 településen 180 ezer háztartásban végez szolgáltatást. A NAV inkasszózta a cég számláját – írja a Népszabadság.


Az adóhatóság egy több százmillió forintos járuléktartozás miatt  több mint 350 millió forintos inkasszóval terhelte meg a nyíregyházi székhelyű Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási (ÉAK) Kft. számláját. A cég kintlévősége csaknem 400 millió forint, ennek következtében a társaság napokon belül döntést hozhat a csődeljárás iránti kérelem benyújtásáról.

A helyzet különösen súlyos, hiszen az ÉAK Kft. – a fővárost nem számítva – Magyarország legnagyobb hulladékszállító cége, amely 180 ezer háztartásban végez szolgáltatást, 240 településen lát el közszolgáltatási feladatokat. 2011 óta Szabolcs-Szatmár-Beregben kizárólag az ÉAK Kft. üzemeltet megfelelő, B3-as kategóriájú hulladéklerakót, így a lakossági szemét kizárólag ezekben a lerakókban helyezhető el.

A cég tulajdonosa egy megyei hulladék-gazdálkodási társulás, amelyet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzatok hoztak létre, a társulás elnöke Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat fideszes elnöke.  

A Népszabadság információi szerint a cég vezetői a súlyos anyagi helyzetről már több hete tájékoztatták a megyei közgyűlés elnökét és a nyíregyházi polgármestert. Igaz, már egy tavalyi tájékoztatóban is jelezték a problémát, hiszen közölték: a kft. 2014-re esedékes teljes járulékfizetési kötelezettsége 710 millió forint lehet, amiből csak mintegy 250 milliót tudnak kifizetni a működés veszélyeztetése nélkül.

Azzal kapcsolatban, hogy miképpen halmoztak föl százmilliós járuléktartozást, s miért nem tudják rendezni a kintlévőségüket, Éberhardt Gábor ügyvezető igazgató a Népszabadság megkeresésére azt mondta: a helyzet kialakulásában több negatív tényező játszott szerepet,  így például az a tény, hogy a hulladéklerakási járulékot az állam a duplájára emelte.  A társaság 2013-ban kigazdálkodta az évi 350 millió forintos járulékot, de a 2014-re duplájára emelt fizetési kötelezettséget már nem tudták teljes egészében befizetni.

Éberhardt Gábor az okok között megemlítette, hogy elmaradtak egyes bevételeik is, holott Szabolcsban országos szinten szinte a legalacsonyabbak a szemétszállítási díjak, s fontos tényező az is, hogy svájci frank alapú hiteleik törlesztőrészlete nőtt.

Az igazgató közölte: az adóhatósággal már egyeztettek az inkasszó föloldásáról, a megyében a szemétszállítás nem kerül veszélybe.

Forrás: Népszabadság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu