Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nyolc koraszülött halt meg egy hét alatt Miskolcon
Négy csecsemő halálának már tudják az okát, az esetek egyelőre nem mutatnak összefüggést

Néhány nap alatt több koraszülött halt meg a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban. A hatóságok járványra gyanakodnak, ezért szigorítottak a higiénés rendszabályokon, és folyamatosan ellenőrzéseket tartanak. Négy koraszülött csecsemő halálának már tudják az okát, az esetek egyelőre nem mutatnak összefüggést - mondta 2013. augusztus 13-i, rendkívüli sajtótájékoztatóján Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.


Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága az Országos Tisztifőorvosi Hivatalon keresztül 2013. augusztus 8-án azonnali vizsgálatot indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Koraszülött-Újszülöttpathológiai Centrumában, mert a koraszülött osztályon néhány nap alatt több, igen kis súlyú, nem kellően fejlett koraszülött csecsemő életműködését nem sikerült fenntartani - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

A kórház augusztus 8-án jelentette az eseteket a szakhatóságoknak. „Mivel az esetek halmozódása felvetette egy esetleges fertőzés lehetőségét, az egészségügyi hatóság járványügyi vizsgálatot kezdett." - írták. A kórház azonnal meghozta a legfontosabb járványügyi intézkedéseket: átszervezték az érintett osztályon az elhelyezést, a higiénés rendszabályok fokozott betartása mellett folyamatos ellenőrzést végeznek, illetve jelentő szolgálatot működtetnek. Csiba Gábor, a kórház igazgatója ugyanakkor a hvg.hu-nak azt mondta, nincs szó semmiféle fertőzésről. Az igazgató örül annak, hogy van egy ilyen vizsgálat. „Vizsgálják ki, és várom az eredményt" - tette hozzá.

Az elhunyt koraszülöttektől vett mintákat az OEK Nemzeti Referencia Laboratóriumában jelenleg is vizsgálják. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), illetve a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) megtette a szükséges lépéseket, óvintézkedéseket és erről folyamatosan tájékoztatja az EMMI-t.

A szakhatóságok mellett a miniszterelnök is rendkívüli vizsgálatot rendelt el az ügyben. Orbán Viktor arra utasította Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárt, Török Krisztinát, a GYEMSZI főigazgatóját, valamint Paller Judit országos tiszti főorvost, hogy haladéktalanul kezdjék meg a helyszínen a vizsgálatot. A miniszterelnök utasította a GYEMSZI -t, hogy a vizsgálat idejére függessze fel a kórház igazgatóját. A kormány az Ügyészségen is bejelentést tesz az ügy körülményeinek kivizsgálására.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár augusztus 12-én késő este Miskolcon megbeszélést folytatott az intézményben történt koraszülött-halálesetek miatt. Az államtitkár a megbeszélés után elmondta, hogy életben maradnak azok a betegeket elkülönítő tisztasági, elővigyázatossági intézkedések, amelyeket augusztus 8-án rendelt el az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

Az államtitkár hozzátette, hogy az osztály bezárása nem indokolt, az esetleges fertőzésekkel kapcsolatban folyamatban vannak a vizsgálatok, amelyeket mindenre kiterjedő gondos mintavétel alapján kell elvégezni. Kitért arra is, hogy mindenképpen szeretnék biztosítani a pártatlanságot, ezért Csiba Gábor főigazgató-főorvost állásából felfüggesztették és a vizsgálat ideje alatt Nagy Gábor orvosigazgató veszi át a kórház irányítását.


Négy csecsemő halálának már tudják az okát

Négy koraszülött csecsemő halálának már tudják az okát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban, az esetek egyelőre nem mutatnak összefüggést - mondta augusztus 13-i rendkívüli sajtótájékoztatóján Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

Az elhunyt csecsemőktől vett mintákat még most is laboratóriumban vizsgálják - hangzott el a köztévé Híradójában. Szócska Miklós ma azt mondta, négy baba halálának már tudják az okát, összefüggést azonban nem találtak a halálesetek között.

A miskolci megyei kórházban történt koraszülött-halálesetek ügyében szélesebb körű szakmai felügyeleti vizsgálat is lesz, amely kiterjed a terhesgondozásra, az osztályok közötti együttműködésre, a szülészeti munkára, a koraszülöttintenzív-osztályon zajló munkára, a kórház eljárásrendjére és higiénés munkájára is - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár augusztus 13-án, a kormány honlapján közzétett videóban.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban elhunyt újszülöttek ügyét a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálja. Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást. A vizsgálatnak várhatóan két héten belül lesz eredménye.

Forrás: Origo -hvg.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu