Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. október 4.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Polgáron megalapították a szociális szövetkezetet
Az önkormányzat szeretné, ha a szövetkezet két-három éven belül önfenntartóvá válna

Több mint 110 millió forint adósság maradt a konszolidáció után Polgár városánál, amelyet tovább terhel, hogy számos feladat ellátásra nem kapott elegendő pénzt az önkormányzat - mondta el Tóth József polgármester Az Rádió Orientben. Az 5000 fő feletti települések most abban a lehetőségben bíznak, hogy a megmaradt adósságukat is átvállalja majd az állam. Addig is Polgár több lépést tett a helyzet javítására, például szociális szövetkezetet alapítottak.


A bankokon múlik az önkormányzati adósságrendezés

Polgár városában sem volt könnyű költségvetést készíteni az idei évre, a szigorú gazdálkodás ellenére a tervezet 62 milliós hiánnyal került elfogadásra - közölte Tóth József polgármester a Rádió Orient műsorában. A Kistérségi Társulások megszűnésével, az Építésigazgatási ügyfélszolgálati pont működtetésével - ami az 5000 fő fölötti településeknél kötelező - még számos feladat került a hatáskörükbe - magyarázta Váliné Antal Mária címzetes főjegyző.

A polgári polgármesteri hivatal esetében 25,2 főt finanszíroz az állam, jelenleg harmincan dolgoznak, ennek ellenére még ez a létszám sem elegendő az ellátandó feladatokhoz képest. A feladatfinanszírozási rendszerben rejlő ellentmondás például, hogy amelyik település korábban többet költött vagy hitelt vett fel például utak karbantartására és fejlesztésére, az most jobban járt, hiszen a bázis alapú támogatás azt finanszírozta - fűzte hozzá Tóth József.

Az állami adósságátvállalás után több mint 110 millió forint hitel maradt Polgár városánál. A főjegyző kiemelte, még tovább szűkítették a forrásokat azzal, hogy a gépjárműadó elmúlt évi hátralékait csak 40 százalékban tudják felhasználni az új államháztartási törvény szerint, a többi a költségvetésbe megy. Az 5000 fő feletti települések számára az jelenthetne megoldást, ha az állam a fennmaradó adósságot is átvállalná. Még júniusban fogadta el az Országgyűlés azt a módosító javaslatot, amely szerint a pénzintézetek kezdeményezhetik, hogy 7 százalék befizetésével a többi adósságot átvegye az állam. Ez lenne a tiszta kép, de nincs nagy lelkesedés a pénzintézeteknél, pedig az önkormányzatok támogatnák - fogalmazott a polgármester.

A költségvetési helyzet megoldására készült ugyan intézkedési terv végszükség esetére, de azt nagyon nem szeretnék bevezetni, mert a lakosság már nem bír el több adóemelést és a közszolgálatban sem lehet tovább csökkenteni a létszámot - mondta Tóth József.


Nincs forrás a nevelőszülői hálózat gyerekeire

A nevelőszülői hálózat elterjedése jó gondolat a polgármester szerint, de tovább növeli a város anyagi gondjait. Kiszámíthatatlanul érkeznek a városba ugyanis a nevelőszülői hálózaton keresztül befogadott nevelt gyerekek, akiknek óvodai és iskolai ellátásáról az önkormányzatnak kell gondoskodnia. A finanszírozást azonban október 1-jei gyereklétszámmal kapják a települések, az utána érkezőkre nem kapunk forrás. További gondot okoz a gyerekek intézményi elhelyezése és a megfelelő szakemberek biztosítása. A sajátos nevelési igényű gyerekeknek ráadásul külön ellátásra lenne szükségük - tette hozzá Váliné Antal Mária. A probléma megoldása az összehangolt cselekvés a hálózatot működtető, az érintett önkormányzat és a finanszírozást biztosító szerv között - hívta fel a figyelmet a polgármester.


A közmunka jövője a Szociális Szövetkezet

Polgáron az országos átlagnál magasabb a munkanélküliség, 15-16 százalék, de ma csak kétszáz főt foglalkoztatnak közmunkában. Mint a főjegyző elmondta, diplomás is dolgozik náluk a hivatalban ilyen keretek között. Idén mintegy 160 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek a közfoglalkoztatottak finanszírozása, ami sokáig, hosszú évekig nem tartható. Az értékteremtő munka irányába, a szociális szövetkezetek felé kell elmozdulni - mondta a város első embere.

Június 6-án megalakult a Polgári Csemete Szociális Szövetkezet, amely terveik szerint 2-3 év múlva már önfenntartó lesz. Az új típusú szövetkezetet természetes személyek hozhatják létre, amelyhez az önkormányzat, mint jogi személy társulhat. Tóth József szerint a helyi igényekre figyelve, a kedvező körülményeket kell kihasználni. Náluk például jó lehetőség a gyógynövények gyűjtése, feldolgozása, de a szociális ellátás is ilyen munka lehet. Az üzleti tervet most állítják össze a TÁMOP pályázathoz.

A főjegyző nyilatkozott arról is, hogy a kormány egységes nyilvántartás bevezetését tervezi a szociális ellátásokról. Mint mondta, elsősorban névváltozásról van szó, mivel bevezetik az egységes, önkormányzati segély fogalmát. Az önkormányzatoknak eddig is voltak nyilvántartásaik, de a módosítás megszünteti azt a lehetőséget, hogy egy rászorult különböző jogcímeken adja be igényét szociális juttatásra. Váliné szerint ez jó döntés, mert egyre kevesebb a forrás és egyre több az igénylő, így fontos egy egységes, átlátható támogatási rendszer.


Megújul a belváros

A városrehabilitáció keretében megújult a Kálvária domb előtti tér és az Orosz emlékmű felújítása, ezzel a lakosság, az egyház és az orosz konföderáció kérése is teljesült. Szeptember végére elkészül a művelődési ház, majd pedig a polgármesteri hivatal és december 23-ra a teljes szakmai beszámolót és a pénzügyi elszámolást is be kell nyújtaniuk - emelte ki a város főjegyzője.

További terveik közt szerepel az iskola korszerűsítése és a tornaterem megépítése, hogy a mindennapi testnevelési óra megvalósítható legyen. 2015 végére a teljes szennyvízhálózat kiépítését is be szeretnék fejezni - zárta a beszélgetést a polgármester.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu