Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Érdekes kutatás zajlik az egri térség 23 településén
Feltárják azokat a természeti erőforrásokat, amelyek alkalmasak lehetnek megújuló energiák hasznosítására

Érdekes, egyben rendkívül hasznosnak ígérkező kutatás zajlik az egri térség 23 településén. A szakemberek a megújuló természeti erőforrások potenciális hasznosíthatóságának vizsgálatát végzik az éghajlatváltozás tükrében, s ehhez kapcsolódva szeretnének kialakítani egy energetikailag fenntartható modellrégiót. A kutatás az Európa Unió támogatásával valósulhat meg, magyar-német közreműködéssel - írja a Heves Megyei Hírek.


A több hónapos munka céljáról, annak lehetséges hozadékáról a projekt egyik munkacsoportjának vezetőjét, Dr. Patkós Csabát, az egri Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Karának docensét kérdezte a lap, aki elmondta: a projekttel egy alapkutatást valósítanak meg. A komplex programot az Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Karához kapcsolódó Agria Innorégió Tudáscentrum valósítja meg, bevonva számos külső szakértő partnert.

Együttműködnek az Országos Meteorológiai Szolgálattal, az Egererdő Zrt.-vel, az Eger és Térsége Fejlesztési Egyesülettel, az MTA Földtudományi Kutatóközpontjával, Central Geo Kft.-vel, a Bástya Építész Kft.-vel. Ugyancsak fontos külföldi partnerük a Kasseli Egyetem, amelynek szakértői sokéves, a megújuló energiák térségi hasznosítására vonatkozó tapasztalatukat bocsátják rendelkezésükre a projekt sikeres megvalósításához.

Az átfogó cél a Kasseli Egyetemmel együttműködésben a megújuló energiaforrások és a klímaváltozás területén alapkutatások elvégzése, térségi GIS adatbázis építése, és a hozzá kapcsolódó energiahatékony gazdasági növekedést szolgáló tevékenységek kidolgozása egy fenntartható modellrégió megtervezése céljából.

A célterületet jelentő 23 településen (Eger és térsége) feltárják azokat a természeti erőforrásokat, amelyek alkalmasak lehetnek megújuló energiák hasznosítására (víz, szél, napsugárzás, földhő, biomassza). Az adott településen összegyűjtik és feldolgozzák a meglévő adatokat, s terepi alapkutatást is végeznek.

Ezen kívül a települések belterületi épületállományának adottságai alapján energiatérképet készítenek az energiafogyasztás területi mintázatának megállapítására. Ezzel összefüggésben társadalmi-gazdasági adatokat is felmérnek, illetve rámutatnak a potenciális kockázatokra, amelyek a vizsgált területen veszélyt jelenthetnek a jövőbeni beruházásokra.

S hogy mi lesz a kutatás eredménye? A remények és tervek szerint egy integrált térinformatikai adatbázis, amelyből térképek generálhatók, elemzések készíthetők. Megállapítható lesz például, hogy mely településeken van lehetőség gazdaságosan különböző megújuló energiát hasznosító berendezések telepítésére, illetve hogy az épületállomány mely elemein szükséges energiahatékonyságot javító beruházásokat végrehajtani.

A pályázati programban partnerek a térség önkormányzatai is, akik számára a kutatás eredményeit rendelkezésre bocsátják, így pályázatokhoz, megvalósíthatósági tanulmányokhoz vagy hosszabb távú tervezéshez is pontos adatok állnak majd rendelkezésre.

A projekt végén együttgondolkodásra hívják a projektben részt vevő települések önkormányzatait, vállalkozóit, civil szervezeteit és az érdeklődőket, hogy a meglévő erőforrás-potenciál hasznosítására milyen lehetőség volna oly módon, hogy előmozdítsák a helyi gazdasági-társadalmi fejlődést (például munkahelyteremtés).

Dr. Patkós Csaba elmondta azt is, hogy a munka jelenlegi fázisában, amikor még az adatbázis-építés nem fejeződött be, nem lehet pontos jóslásokba bocsátkozni. Az önkormányzatok nagy részét végigjárva ugyanakkor már megfogalmazható, hogy a községek vezetői valamennyien tisztában vannak a téma fontosságával és szeretnék, ha a településük valóban profitálhatnak ezekből a lehetőségekből. Sirokban például jelenleg végzik az adatok gyűjtését. Bizonyos, hogy itt a közel húsz önkormányzati intézmény energiaköltségeire több tízmillió forintot költenek évente, tehát a költségekből lenne mit faragni.

Forrás: Heves Megyei Hírek - heol.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu