Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Számvevőszéki vizsgálat négy budapesti kerületnél
Kispest, Pesterzsébet, Soroksár és Újbuda 2007 – 2011 közötti gazdálkodását ellenőrizték

Budapesti kerületek vagyongazdálkodását ellenőrzi az Állami Számvevőszék. Ennek keretében négy önkormányzat - Kispest, Pesterzsébet, Soroksár és Újbuda - ellenőrzése zárult le. Az ÁSZ hangsúlyozza, hogy a vagyongazdálkodás ellenőrzése nélkül nem értékelhető hitelesen egy önkormányzat pénzügyi egyensúlyi helyzete.


Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kiemelten fontosnak tartja az önkormányzati vagyon kezelésének, a vagyonnal való gazdálkodási szabályok betartásának ellenőrzését, mivel ellenőrzési tapasztalataink szerint a pénzügyi folyamatok és az egyensúlyi helyzet a vagyon ellenőrzése nélkül hitelesen nem értékelhető.

Az ellenőrzések keretében az ÁSZ értékelte az önkormányzatok vagyongazdálkodási tevékenységének és szervezeti kereteinek szabályozottságát, a vagyongazdálkodási tevékenység törvényességét, szabályszerűségét, a vagyon értékének és összetételének változásához kapcsolódó döntések jogszerűségét.

A számvevők azt is górcső alá vették, hogy a belső ellenőrzés segítette-e a vagyongazdálkodás szabályszerűségét, valamint hasznosultak-e a korábbi külső ellenőrzések által tett javaslatok. Az ellenőrzések mind a négy - XI., XIX., XX., XXIII. - kerület esetében a 2007. január 1. és 2011. december 31. közötti időszakra terjedtek ki.


Górcső alatt négy fővárosi kerület

Az ellenőrzések során az Állami Számvevőszék megállapította, hogy Pesterzsébet, Soroksár és Újbuda önkormányzatának vagyona nőtt, Kispest önkormányzatának vagyona pedig csökkent az ellenőrzött időszakban. Kispest, Pesterzsébet és Soroksár mintegy 4-5 milliárd, Újbuda pedig közel 12 milliárd forintot fordított felújításokra és beruházásokra. Kispest és Soroksár esetében ugyanakkor a fejlesztési hitelek biztosítékaként - a jogszabályi előírások ellenére - a költségvetési bevételt ajánlották fel.

Az ellenőrzések megállapították, hogy a kerületi képviselő-testületek a vagyongazdálkodással kapcsolatos feladatokat a jogszabályi előírásoknak megfelelően önkormányzati rendeletekben szabályozták. 2007-2011 között a vagyonkimutatást mind a négy kerületben elkészítették és a képviselő-testületeknek bemutatták. A kerületeknél - Újbuda kivételével - az éves költségvetések és beszámolók közzététele azonban elmaradt.

A Kispesti önkormányzat vagyongazdálkodásáról szóló jelentés rávilágít, hogy a helyszíni ellenőrzés befejezéséig nem alkottak rendeletet a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonnak minősülő vagyonelemekről.

Pesterzsébet ellenőrzése során az ÁSZ megállapította, hogy a képviselő-testület a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglaltak ellenére a Fővárosi Vízművek Zrt. részére 2007 májusában 21,3 millió forint értékű önkormányzati törzsvagyonba tartozó vízi közművet nem használatba, hanem térítésmentesen tulajdonba adott át.

A soroksári önkormányzat ellenőrzése során kiderült, hogy nem hasznosult a belső ellenőrzési jelentések intézkedési tervei elkészítési határidejének betartásával, valamint a vízi közmű térítésmentes átadásával összefüggő korábbi számvevőszéki javaslat.

Újbuda ellenőrzése során az ÁSZ megállapította, hogy a belső ellenőrzés - 2007-2010 között a kockázatelemzés nem megfelelő módszere miatt, 2011-ben a kockázatelemzés hiánya miatt - nem segítette a vagyongazdálkodási tevékenység szabályszerű működését.

Az ellenőrzések megállapításai alapján az Állami Számvevőszék Pesterzsébet és Soroksár esetében a polgármestereknek és a jegyzőknek, Kispest és Újbuda esetében pedig csak a jegyzőknek tett javaslatokat. Ezek alapján - az ÁSZ törvény előírásai alapján - intézkedési terv készítési kötelezettség áll fenn.

Forrás: ÁSZ

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu