Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Európa Díjat adott az Európa Tanács Tata városának
Az 1955-ben alapított kitüntetést eddig mindössze hetven európai településnek, illetve régiónak ítélték oda

Európa Díjat kapott Tata az európai egységet erősítő nemzetközi kapcsolatok elismeréseként. A kitüntetést 2013. augusztus 21-én adta át Axel Fischer, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Európa Díj Albizottságának elnöke Michl Józsefnek, a város polgármesterének a tatai vár udvarán tartott ünnepségen.


Michl József elmondta: Tata 2004 óta pályázott a díjra, és négy lépcsőn túljutva, az elismerést odaítélő illetékes albizottságban a legtöbb szavazatot kapva nyerte el a kitüntetést Altötting német várossal megosztva.

Axel Fischer a díjhoz fűzött indoklásból kiemelte, hogy Tata kilenc testvérvárosával kiterjedt és változatos cserekapcsolati hálózatot hozott létre. A 2012-ben szervezett több mint 60 esemény számos olyan kulturális, sport- és iskolai cserét tett lehetővé, amely Tatát az európai eszme helyi szintű előmozdításának modelljévé teszi Magyarország számára - hangsúlyozta.

Surján László, az Európai Parlament kereszténydemokrata alelnöke köszöntőjében rámutatott, ez a díj túlmutat Tata határain, azt is jelenti, hogy egy olyan országban lévő város kapta, amely elkötelezett az európai értékrend iránt.

„Az én nemzedékem még diktatúrában nőtt fel, mi tudjuk, mit jelent a diktatúra, de azt is tudjuk, soha nem engedünk antidemokratikus eszméknek. Tudjuk, hogy a jogállamiság, a szólásszabadság mekkora kincs. Tudjuk, hogy nehezen megszerzett szabadságunkat a vele járó felelősség vállalásával őrizhetjük meg" - ezekkel a szavakkal köszönte meg a politikus az Európa Tanácsnak a díj odaítélését.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára arról szólt, hogy az Európa Tanács munkája és az odaítélt díj az európai egymásrautaltság gondolatát erősíti.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kereszténység és az ehhez kapcsolódó kultúra szerepét emelte ki. „Amikor az európai identitást akarjuk erősíteni, akkor a legbiztosabb út, ha a keresztény gyökereket, a keresztény identitást és a keresztény kultúrát keressük. Aki a keresztény Európát építi, az mutatja fel igazán az európai értékeket" - mondta a politikus.

Az Európa Díjat, illetve az ezzel a névvel jelzett kitüntetési rendszert a strasbourgi székhelyű Európa Tanács alapította 1955-ben, olyan helyi és regionális önkormányzatok számára, amelyek kiemelkedően aktív szerepet vállalnak az európai egységet erősítő nemzetközi kapcsolatok terén.

A kitüntetési rendszer négylépcsős. Első lépcsőfoka az Európai Diploma, a második a Becsület Zászló, a harmadik a Becsület Plakett, a negyedik maga az Európa Díj. Tata pályázatai alapján 1999-ben nyerte el az Európai Diplomát, 2000-ben a Becsület Zászlót és 2004-ben a Becsület Plakettet.

Az Európa Díj elismerésben 1955-től 2012-ig egész Európából mindössze 70 település vagy régió részesült. Magyarországon eddig csak Szeged vehetett át ilyen kitüntetést. A díj alacsonyabb fokozatait Szentes és Ajka is kiérdemelte.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu