Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elmaradhat az adósságkonszolidáció következő köre
A hétszázalékos különteher bankokra terhelése következtében lehet, hogy az állam csak a kockázatos önkormányzati hiteleket kapja meg

A rendben lezajlott első forduló után elmaradhat a helyhatóságok megmaradt kintlevőségeinek átvállalását érintő második kör, a hétszázalékos különteher bankokra terhelése következtében - írja a Napi Gazdaság. Megtörténhet, hogy az állam csak a tényleg problémás, bedőléssel fenyegető hiteleket kapja meg, hiszen a bankoknak ezeken éri meg ilyen szintű veszteséget elszámolni, a jól fizető önkormányzati hiteleknél aligha.


Az önkormányzati adósságkonszolidáció első köre rendben lezajlott, a második - önkéntes - forduló azonban a hírek szerint veszélybe került. A kormány tavasszal - az újabb megszorító intézkedések belengetésekor - még úgy döntött, hogy az önkormányzati adósságkonszolidációban részt vevő bankoktól szed be utólag 7 százalékos különadót arra hivatkozva, hogy a banki mérlegek számottevően javultak.

A pénzintézetek ugyanakkor jelezték, hogy az önkormányzati hitelállományt „biztos", minimális céltartalék fedi és a marzs is számottevően alacsonyabb a különadó mértékénél - ekkor jött a képbe a bevételt pótló 208 százalékos pótlólagos tranzakciós illeték kivetése, ami az eredeti javaslat 40-50 milliárdja helyett 75 milliárd forintba kerül majd a bankrendszernek - a teljes szektornak, nemcsak az önkormányzati üzletágban érdekelt 4-5 nagybanknak és takarékszövetkezeteknek.

A jogszabály ugyanakkor meghagyta a lehetőséget arra, hogy a 600 milliárd forintos első kör után még fennmaradó adósság esetében is élhessenek a helyhatóságok azzal, hogy a tartozásaikat felajánlják az államnak, ekkor azonban valakinek ki kell fizetnie a 7 százalékos külön terhet (az állam automatikusan 7 százalékkal alacsonyabb adósságot vesz át).

Az önkormányzatok egy része komoly lehetőségként tekintett erre a megoldásra mérlegeik kitisztítása érdekében, a „tiszta lap" jól jöhet például az uniós projekteknél. E célért ráadásul sok településnek a 7 százalékos pluszdíj megfizetése sem lenne drága, de van példa arra is, hogy a bank is hajlandó hozzájárulni az összeghez.

A Napi Gazdaság információi szerint azonban ősszel a parlament elé kerülhet az a törvénymódosítás, amely szerint újabb adósságátvállalásra csak akkor kerülhet sor, ha a 7 százalékos külön terhet kizárólag a bank fizeti meg. Ennek eredménye az lehet, hogy az állam csak a tényleg problémás, bedőléssel fenyegető hiteleket kapja meg, hiszen a bankoknak ezeken éri meg ilyen szintű veszteséget elszámolni, a jól fizető önkormányzati hiteleknél aligha.

A második körös konszolidáció azonban a kormánynak is hasznos lehet, hiszen a fennálló 500 milliárd forint állomány átvételével lényegében hitelmentessé tehetné a szektort (a jövőbeli hitelfelvételhez minden esetben egyedi kormánydöntés kell), miközben az eredeti (vagy újratárgyalt) feltételek mellett törlesztheti a kölcsönt.

Forrás: Napi Gazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu