Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Négy város vagyongazdálkodását vizsgálta az ÁSZ
Balatonboglár, Kiskunfélegyháza, Ócsa és Polgár esetében is előfordultak kisebb-nagyobb hiányosságok

A vagyongazdálkodás ellenőrzése nélkül nem értékelhető hitelesen egy település pénzügyi egyensúlyi helyzete, ezért az Állami Számvevőszék kiemelten fontosnak tartja az önkormányzati vagyon kezelésének, a vagyonnal való gazdálkodási szabályok betartásának ellenőrzését. A témacsoportos ellenőrzések keretében az ÁSZ most Balatonboglár, Kiskunfélegyháza, Ócsa és Polgár városok önkormányzatainak vagyongazdálkodásáról szóló jelentéseket hozta nyilvánosságra.


Az ellenőrzések keretében az Állami Számvevőszék értékelte az önkormányzatok vagyongazdálkodási tevékenységének és szervezeti kereteinek szabályozottságát, a vagyongazdálkodási tevékenység törvényességét, szabályszerűségét, a vagyon értékének és összetételének változásához kapcsolódó döntések jogszerűségét.

A számvevők azt is górcső alá vették, hogy a belső ellenőrzés segítette-e a vagyongazdálkodás szabályszerűségét, valamint a korábbi külső ellenőrzések által tett javaslatok hasznosulását. Az ellenőrzések mind a négy város esetében a 2007. január 1. és 2011. december 31. közötti időszakra terjedt ki.


Főbb megállapítások

A számvevőszéki jelentések alapján az önkormányzatok a vagyonnal való gazdálkodási tevékenységüket a jogszabályi előírások szerint szabályozták, kivéve Ócsát. A Pest megyei településen ez is hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzat a törzsvagyonába tartozó és a gazdasági társaságának üzemeltetésre átadott víziközmű vagyontárgyait a számviteli nyilvántartásban - helytelenül - forgalomképes vagyonként tartotta nyilván.

A vagyongazdálkodásra vonatkozó jogszabályi előírásokat teljes körűen egyik vizsgált önkormányzatnál sem tartották be. Balatonbogláron és Kiskunfélegyházán az ellenőrzött időszak alatt csupán egy belső ellenőrzést végeztek, ami nem támogatja az átlátható vagyongazdálkodást.

Polgár város önkormányzata esetében a polgármester a jogszabályi előírások ellenére az önkormányzat a többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságának éves beszámolóját és közhasznúsági jelentését nem terjesztette a képviselő-testület elé.

Az ÁSZ az önkormányzatoknál utóellenőrzés keretében vizsgálta a korábbi jelentései hasznosulását is, az említett két településen (Balatonboglár, Kiskunfélegyháza) ezzel kapcsolatban is találtak hiányosságokat a számvevők.

A pénzügyi egyensúlyra kiható kockázatok kezelése és a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében az Állami Számvevőszék az ellenőrzött önkormányzatok jegyzőinek javaslatokat fogalmazott meg, melyekhez kapcsolódóan - az ÁSZ törvény előírásai alapján - intézkedési terv készítési kötelezettség áll fenn.

A jelentések teljes terjedelemben az interneten a www.asz.hu oldalon érhetők el.

Forrás: ÁSZ

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu