Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Angyalföldi maradna a Margitszigeten élők többsége
A három bejelentett lakos közül kettő elutasítja, hogy a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá vonja a szigetet

A Margitszigeten állandó bejelentett lakosként élő három ember közül kettő vett részt a 2013. augusztus 25-én tartott helyi véleménynyilvánító népszavazáson, mindketten elutasították, hogy a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá vonja a Margitszigetet - közölte a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense.


Gellért Lajos hangsúlyozta, hogy a kerület az önkormányzati törvényből fakadó kötelezettségének tett eleget, amikor kiírta a népszavazást. A voksolás érvényes és eredményes volt, hiszen a szavazók több mint a fele részt vett a szavazáson, és mindkét szavazat azonos tartalmú volt - tette hozzá. A voksoláson részt vett két lakos a déli órákban adta le szavazatát, a szavazóhelyiség azonban az előírások szerint este hét óráig nyitva volt.

A parlament kormánypárti többsége június 26-án fogadta el másodszorra azt a törvényt, amely a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá vonja a Margitszigetet. Az előterjesztő, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azzal indokolta a Margitsziget közvetlen irányításának átadását, hogy az addig a XIII. kerülethez tartozó terület kiemelt idegenforgalmi jelentőségű, a fejlesztése túlmutat egy kerületi önkormányzat stratégiai tervezésében rejlő lehetőségeken. A tárcavezető kiemelte: a közvetlen fővárosi irányítással biztosítható, hogy a Margitszigetet érintő fejlesztések szervesen illeszkedjenek a Budapestet érintő nagyszabású koncepciókba.

A jogszabályt június 10-én szavazta meg először az Országgyűlés, Áder János államfő azonban megfontolásra visszaküldte azt. Arra hivatkozott: a jogalkotás során nem teljesült az Európa Tanács önkormányzati chartájában és a jogalkotásról szóló törvény rendelkezéseiben foglalt eljárási kötelezettség. Az egyezmény szerint ugyanis nem lehet megváltoztatni a helyi önkormányzatok határait az érintett közösségekkel való előzetes konzultáció, vagy ahol ezt törvény lehetővé teszi, esetleges helyi népszavazás nélkül - mutatott rá a köztársasági elnök.

Az alkotmányügyi bizottság június 26-i ülésének vitájában Zöld-Nagy Viktória területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár közölte, hogy az államfői levél után konzultáltak mind a XIII. kerület polgármesterével, mind a főpolgármesterrel. Ezután a törvényjavaslaton - az előterjesztő, Navracsics Tibor indítványára - annyit változtatott az Országgyűlés, hogy nem június 30-án, hanem a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

A XIII. kerületi képviselő-testület június 27-én úgy döntött, alkotmányjogi panasszal fordul az Alkotmánybírósághoz a Margitsziget közvetlen fővárosi irányítására vonatkozó törvény miatt, és kéri az alaptörvény-ellenes rendelkezések megsemmisítését.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu