Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Új típusú szélkereket mutattak be Gödöllőn
Az alacsonyabb szélsebességnél is működő szerkezet magyar mérnökök munkája

Gödöllőn tervezték meg az első magyar közepes teljesítményű áramtermelő szélkereket európai uniós támogatásból, amit augusztus 31-én mutattak be a tervezők. Az M3-as autópálya gödöllői csomópontjának közelében felállított 49 kW-os berendezés továbbfejlesztése a tervezők reménye szerint elvezethet a sorozatgyártáshoz. A projekt szakmai napján Fábián Zsolt alpolgármester „Gödöllő város energetikai fejlesztései" címmel tartott előadást.


Mint Horváth Gábor, a szélkereket tervező Horváth Mérnöki Iroda Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a projekt célja az alacsony szélsebességnél is működő közepes teljesítményű áramtermelő szélkerék tervezése és a prototípus legyártása volt, A terveket magyar mérnökök készítették, a berendezés hazai üzemekből került ki. A gödöllői mérnöki iroda innovációs kezdeményezésének megvalósítását a Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának kutatói támogatták.

A szélkerekek fejlesztése, gyártása és telepítése környezetvédelmi, energetikai és stratégiai szempontból is előnyös, ugyanis a szélerőmű működése során nem bocsát ki káros anyagot, a szél megújuló - fenntartható - energiaforrás, és mivel a szélkerék szétszórtan telepíthető, természeti csapás esetén javíthatja az energiaellátás biztonságát. Végül, de nem utolsósorban: hazai gyártás esetén növelheti a foglalkoztatást. A prototípusnak az „elektromos generátor" szavak összevonásából az "eGEN"-nevet adták, amit a Magyar Szabadalmi Hivatalnál levédtek. A prototípust bemutató új honlap címe: www.eGEN.hu

A projekt szakmai napján Fábián Zsolt alpolgármester „Gödöllő város energetikai fejlesztései címmel" tartott előadást. Mint elmondta, az önkormányzat éves energiaköltsége közel 700 millió forint. A közétkeztetés például 27, a távhőszolgáltatás közel 300 millió forint energiát emészt fel. Az 1960-as és 1970-es évek tömeges lakásépítése során gyakran a legelemibb energetikai szempontokat is figyelmen kívül hagyták. A középületek építésére ugyancsak jellemző volt az energiapocsékolás. Még a viszonylag új épületek, mint a városháza, vagy a művelődési központ sem teljesítették az akkori energetikai követelményeket sem.

Az önkormányzat számos energetikai területet korszerűsített. Felújította a fűtőműveket, melyek kétezer lakást és városközponti intézményeket szolgálnak ki. A közvilágítás modernizálásának költségei három év alatt megtérültek. A korábbi higanygőzlámpák 635, a jelenlegi nátriumlámpák és kompakt fénycsövek 290 kW teljesítményt igényelnek. A következő lépés a led lámpák alkalmazása lehet, de ez a technológia még további fejlesztést igényel. A szennyvíztisztító telepen már évek óta működő biogázüzem a telep hőenergia szükségletének az 55 százalékát fedezi. A Szent István Egyetemmel együttműködve 35 négyzetméter felületű napkollektoros berendezés melegíti nyáron az egyetemi strand, télen az egyetemi óvoda vizét. 

Fábián Zsolt beszámolt azokról a nemzetközi pályázatokról is, amelyekben a palotakerti lakótelep energiatakarékos felújítására, a biomassza potenciál vizsgálatára, a termálenergia hasznosítására kereste az önkormányzat a megoldásokat. Jelenleg a termálenergia kiaknázása látszik a legperspektivikusabb lehetőségnek.

2007-ben energetikai audit készült az önkormányzati intézményekről. A főbb javaslatok fűtési rendszerek modernizálására, nyílászárók cseréjére, födém- és homlokzatszigetelések javítására, villamos rendszerek rekonstrukciójára és megújuló energiaforrások telepítésére vonatkoztak. Összesítve 811 millió forint értékű beruházást javasolt a felmérés, ami által évi 41 millió forint energiaköltség takarítható meg. A megtérülési idő a legjobb esetben is 10 év. Ezek a beruházások tehát drágák. Akkor érdemes a megvalósításukhoz látni, ha pályázati támogatás érhető el, vagy összeköthetők egyéb célú fejlesztésekkel.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu