Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az önkormányzatok tömegesen jelenthetnek csődöt
Az egekbe szökött frankárfolyam katasztrofális helyzetbe hozhat sok kötvénykibocsátó megyét és települést

Nagy bajban lennének az önkormányzatok alacsonyabb frankárfolyam mellett is, az elmúlt napok eseményei azonban minden korábbinál fenyegetőbb jövőképet hoztak, akár tömeges városi-megyei csődök is jöhetnek. Nem véletlen kérte Gémesi György, hogy halasszák el a törlesztési kötelezettséget. Pedig a probléma egyre növekvő súlyára már régen felhívták a figyelmet - írja a Világgazdaság.


A kötvénykibocsátás az önkormányzatok atombombája - mondta néhány hónapja Tállai András, az önkormányzatokért felelős belügyminisztériumi államtitkár. Ha elfogadjuk a hasonlatát, akkor a mostani helyzetet úgy lehet jellemezni: már azért kell dolgozni, nehogy ledobják az atombombát a következő hónapokban. A következmények nehezen beláthatóak lennének.

A probléma forrását 2005-2006 környékén kell keresni, amikor növekedésnek indult az önkormányzati kötvénykibocsátások száma. A városok és a megyék ekkor kezdtek rájönni arra, hogy ezzel a finanszírozási formával néhány éves időtávon sok pénzhez juthatnak. 2005-ben például még csupán 4 milliárd forint értékben voltak az önkormányzatoknak értékpapír-kibocsátásaik, 2010-re ez a szám elérte a 610 milliárdot. Az összes kötelezettség hat éve 665 milliárd volt - idénre ennek a háromszorosát is megközelítheti.

Az igazi csúcspontot 2007 és 2008 első fele, a válság kitörése előtti idő jelentette, ekkor vágott bele több száz önkormányzat a kötvénykibocsátásba. A többségük abban egyezett meg a bankjával, hogy 3-4 évig nem kell visszafizetniük semmit, utána kezdődik csak a törlesztés. Abban bíztak, hogy a türelmi időszak lejártakor - tehát épp 2011-2012 fordulója körül - a települések és az ország anyagi helyzete, valamint a külső gazdasági környezet is kellőképp stabil lesz ahhoz, hogy különösebb nehézség nélkül utalhassák át az első törlesztő részleteket.

Ma már látszik: mindez nem kis hiba volt. S ha mindez nem lenne elég, az önkormányzatok más nagyságrendben, de szinte pontosan ugyanazokat a hibákat is elkövették, amelyek miatt most sok magánszemély van nagyon nagy bajban. Több helyen - bár ebben nagy hiba volna általánosítani - fejlesztés helyett működési célokra, vagy éppen látványberuházásokra ment el a pénz, és nem kevesen kockáztattak azzal, hogy svájci frank alapon vettek fel hitelt.

Ez 2007-ben még jó ötletnek tűnhetett, a 200-210 forint feletti frankárfolyam azonban már nagy nehézségeket vetített előre a törlesztésnél. A 250 körüli értékek pedig valóban elviselhetetlen közelivé teszik a terheket. Ráadásul a legkedveltebb deviza épp a frank volt. Emiatt is különösen sokak nagy szerencséje most, a válság idején, hogy a legnagyobb önkormányzat, Budapesté nem vett fel hitelt svájci devizában.

A települések most három kormányt is hibáztatnak a kialakult helyzetért: a Gyurcsány-érában drasztikusan csökkentették az önkormányzatoknak adott állami támogatást és növelték a feladatokat ezzel egy időben, a Bajnai-kormány alatt nem történt enyhítés, és a második Orbán-kabinet sem lépett még komolyan e téren az elmúlt egy évben.

Az új önkormányzati törvény munkaanyaga is csak részmegoldást hozna: szigorú büntetéseket helyez kilátásba, önmagában ettől több pénz azonban nem lesz a településeken. Az, hogy több feladatot átvesznek az önkormányzatoktól, már nagyobb segítség lehetne, de csak akkor, ha az állami támogatás maradna. A megyék kerülhetnek igazán jobb helyzetbe, ott a feladatok szinte teljes állami átvételével drasztikusan lecsökkennének a kiadások.

vg.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu