Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Meg kell őrizni az önkormányzatok fizetőképességét
Egyeztetés a Magyar Bankszövetség és az önkormányzati szövetségek között

A Magyar Bankszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), valamint a Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ) augusztus 11-én egyeztetést tartott az önkormányzatok adósságállományával, illetve a svájci frank nagy mértékű, gyors erősödésével kapcsolatos kérdések kapcsán, majd a következő közleményt adták ki:


A Bankszövetség és az önkormányzati szövetségek vezetői ma délután egyeztető megbeszélést tartottak. A felek áttekintették a rendelkezésre álló adatok alapján az önkormányzatok adósságával kapcsolatos helyzetet. Megállapították, hogy jelenleg az önkormányzatok meghatározó többségének működése stabil, adósságtörlesztési hajlandósága jó, finanszírozottsági szintje az EU átlagának megfelelő. Ugyanakkor az elmúlt napok rendkívül nagy mértékű árfolyam emelkedésének hatásai egyelőre nem ismertek.

A tárgyalópartnerek egyértelműen kijelentették, mindkét fél abban érdekelt, hogy az önkormányzatok megfelelő gazdálkodással a továbbiakban is eleget tudjanak tenni fizetési kötelezettségeiknek. Ezért a jövőben is nyitottak a folyamatos egyeztetésre, és a piaci események hatásainak értékelésére.

Ugyanakkor az önkormányzatok további finanszírozásához elengedhetetlen a hosszú távon stabil és egyértelművé tett jogi keretrendszer kialakítása. Többek közt például az, hogy a közbeszerzési törvény általános rendelkezései helyett specifikus, rugalmas szabályozás vonatkozzon a önkormányzatok pénzügyi szolgáltatásainak igénybevételére.

A bankszektor kész az önkormányzatok továbbfinanszírozására, de a jövőbeli lehetőségek meghatározásának előfeltétele az önkormányzati reform lépéseinek részletes, pontos ismerete. A bankszakma képviselői igény esetén készen állnak a szakmai egyeztetésre, hogy az átrendezett feladat-hatáskör és a megújuló önkormányzati finanszírozási rendszer kapcsán se kerüljön veszélybe a helyhatóságok fizetőképessége.

A teljes önkormányzati koncepció megszületéséig a bankok továbbra is partnerek a fizetési nehézséggel szembesülő önkormányzati ügyfelek esetén a leginkább megfelelő pénzügyi megoldás megtalálásába, és szakmai tanácsadóként ösztönzik az önkormányzatok takarékos pénzügyi gazdálkodásának kialakítását, fenntartását.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu